Prima   -  Noutăți - În premieră în Republica Moldova va fi construită o Casă de ambalare pentru păstrarea și procesarea fructelor și strugurilor

În premieră în Republica Moldova va fi construită o Casă de ambalare pentru păstrarea și procesarea fructelor și strugurilor

   
29.05.2014   1241 Accesări  

Costești - 28 mai 2014. În incinta Primăriei satului Costești, Ialoveni  s-a desfășurat lansarea proiectului "Grup de producători și Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export", finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Suma totală pentru implementarea proiectului constituie 20 283 639 lei, 14 970 402 lei fiind solicitați din FNDR, iar 5 313 237 lei fiind contribuția unui grup de producători locali.

La evenimentul de lansare au participat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile BUMACOV, Șeful Direcției Generale Dezvoltare Regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian BÎNZARU, reprezentanți ADR Centru, consilieri și producători locali.

Autorul de proiect, Tudor GÎNCOTA, susține că implementarea acestui proiect care prevede crearea Casei de ambalare în s. Costești este o necesitate stringentă la momentul dat pentru acești producători și pentru beneficiul sectorului de fructe și struguri de masă pentru export. Practic acest sector este unicul domeniu productiv în Republica Moldova care contribuie la aducerea capitalului străin în țară, iar în prezent el nu are acces la piață din cauza unui lucru simplu, a aspectului și calității care pot fi ușor gestionate și ajustate la nivelul corespunzător prin intermediul unui asemenea obiect.

Proiectul este relevant necesităților producătorilor regionali de struguri și fructe.

Prin implementarea acestuia și a activităților care vor avea loc, se vor elimina constrângerile majore legate de lipsa accesului la piața de desfacere. Astfel producătorii vor putea beneficia fără impedimente de apartenența la grupul de producători și prin urmare la o infrastructură de marketing și servicii moderne.

În cadrul evenimentului a fost încheiat Acordul de Parteneriat între ADR Centru, aplicant (primăria s. Costești) și partenerii în cadrul proiectului. Prin semnarea acestui document, fiecare dintre părți și-a asumat responsabilitățile pentru a fi depuse eforturi comune spre realizarea obiectivelor din cadrul proiectului.

Vasile BUMACOV a felicitat grupul de inițiativă și le-a dorit succes în realizarea proiectului și activitatea propriu-zisă care va veni în urma realizării acestuia. Mă bucur că oamenii au înteles că de unul singur nu poți să ai rezultate frumoase, dar numai asociindu-se vor reuși să dezvolte o afacere prosperă care sperăm să fie un imbold și pentru alți producători în vederea ridicării nivelului calității produselor autohtone, a mai spus Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Prezent la manifestarea de lansare a proiectului, BÎNZARU Valerian, reprezentantul MDRC, a accentuat că asemenea inițiative sînt susținute de către minister și implementarea acestuia cu succes va servi un bun exemplu pentru alți producători regionali.

Tudor MEȘINA, directorul ADR Centru a precizat faptul că acesta este primul proiect de acest tip care va fi implementat de agentie, speram ca la următoarele apeluri de propuneri de proiect să avem mai multe idei bune din regiune pentru a crește nivelul de trai, a spori numărul locurilor de muncă și a asigura consumatorii cu produse de calitate înaltă.

Amintim că proiectul a fost înaintat către ADR Centru de Primăria satului Costești, Ialoveni. Acesta a fost aprobat de Către Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională prin Decizia nr. 13/13 din 20.12.2013. Pentru anul 2014 în vederea implementării acestui proiect au fost alocați 7 000, 0 mii lei.

Pe data de 1 aprilie, curent, s-a desfășurat procedura de achiziții publice pentru obiectul  „Casă de ambalare pentru păstrarea și procesarea fructelor și strugurilor în s. Costești, r-nul Ialoveni" la care au participat 15 operatori economici. În urma evaluării ofertelor de către grupul de lucru, cîștigător a fost desemnat SRL „Frigoclima" în asociere cu SRL „Horeco Implex".

Acesta este primul proiect implementat de ADR Centru în domeniul susținerii sectorului privat, în special în regiunile rurale.