Prima   -  Noutăți - Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru s-au întrunit la Hîncești

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru s-au întrunit la Hîncești

   
06.06.2014   991 Accesări  

Hîncești, 6 Iunie 2014 - Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru) s-au întrunit în cea de-a doua ședință ordinară din acest an. Întrunirea s-a desfășurat în orașul Hîncești.
La ședință au mai participat, șeful Direcției Generale Dezvoltare Regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian BÎNZARU, reprezentanți ADR Centru, experți oferiți de GIZ, reprezentanți ai Autorităților locale și mass-media. 
Grigore COBZAC, președintele CRD Centru, gazdă a ședinței de astăzi, a salutat pe cei prezenți exprimîndu-și convingerea că organizarea ședințelor în diferite raioane din centrul țării va permite membrilor CRD să cunoască mai bine regiunea și necesitățile fiecărei zone.
Deși încă la ședința precedent, Președintele CRD Centru a remarcat participarea redusă a membrilor consiliului, lucru care influențează direct depășirea disparităților regionale, astăzi, la ședință au fost prezenți doar 26 din numărul total de 52 de membri.
Astfel, membrii consiliului prezenți la ședință au fost informați cu privire la Programul Regional Sectorial în Aprovizionare cu Apă şi Canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Centru, care a fost discutat în cadrul Audierilor Publice organizate de ADR Centru pe data de 06 iunie curent. 
"Aprobarea Programului Regional Sectorial în Aprovizionare cu Apă şi Canalizare este rezultatul muncii de doi ani de zile a unei echipe formate din experți naționali și internaționali, membri ai grupurilor de lucru din regiune și a specialiștilor din cadrul agenției și a ministerelor de resort. Aceste documente vor ajuta autoritățile locale la scrierea unor propuneri de proiect argumentate din punct de vedere al aspectului contextului regional", a relatat reprezentantul MDRC, Valerian BÎNZARU.
Programele Regionale Sectoriale (PRS) reprezintă un instrument operațional în planificarea region-ală cu menirea de a spori capacitatea APL în elaborarea proiectelor regionale durabile şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea fluxului de proiecte .Amintim că Regiunea de Dezvoltare Centru are aprobate două Programe Regionale Sectoriale în domeniile Managementul Deșeurilor Solide și Efi-ciența Energetică a Clădirilor Publice care au fost aprobate prin decizia CRD Centru din 12 februarie 2014.
La moment se desfășoară ateliere de lucru pentru elaborarea Programului Regional Sectorial Dru-muri regionale şi locale pentru Regiunea de dezvoltare Centru.
De asemenea în timpul întrunirii de astăzi a fost discutată derularea procesului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020, cît și implementarea politicii de dezvoltare regională în autorităţile publice locale de nivelul II din Regiunea de Dezvoltare Centru.
Atît la Programul Regional Sectorial în Aprovizionare cu Apă şi Canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Centru, cît și celelalte subiecte discutate azi urmează a fi aprobate la următoarea ședință a consiliului.
Cu privire la participarea în cadrul ședințelor consilului membrii prezenți au propus ca celor care nu se prezintă la trei ședințe consecutiv să le fie retras dreptul de Membru al CRD Centru.
La finalul întrunirii a fost organizată o vizită la proiectul regional „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpuşna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc-Bey", or. Hînceşti, implementat de ADR Centru din Fondul Național de Dezvoltare Regională. 

 

FOTOGRAFII