Prima   -  Noutăți - Procesul de implementare a Programului Regional Sectorial Managementul Deşeurilor Solide în Regiunea de Dezvoltare Centru

Procesul de implementare a Programului Regional Sectorial Managementul Deşeurilor Solide în Regiunea de Dezvoltare Centru

   
02.07.2014   1269 Accesări  

Implementarea Planului de Acţiuni a Programului Regional Sectorial de Management al Deşeurilor Solide în Regiunea de Dezvoltare Centru continuă cu  elaborarea Studiilor de Fezabilitate/Evaluarea Impactului asupra Mediului pentru sistemele regionale de gestionare a deşeurilor, în zona 2 de management  Călărași, Nisporeni, Ungheni, realizate cu suportul Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ), în cadrul  proiectului  "Modernizarea serviciilor publice locale".

Astfel, pe data de 01 iulie 2014, la Ungheni, a fost organizată cea de-a doua ședință a - Grupul de Lucru pe Proiect, la care au participat și reprezentanţi ai Ministerului Mediului.

În cadrul şedinţei au fost discutate activităţile întreprinse în Zona 2 de management a deşeurilor cu privire la  situaţia curentă în colectarea datelor ce ţin de managementul deşeurilor și opţiunile pentru selectarea terenului de amplasare a depozitului regional de deşeuri. De asemenea, participanții la atelierul de lucru au stabilit  pașii următori pentru perioada  iulie - decembrie 2014.

Procesul este susţinut integral de către  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Ministerul Mediului şi se încadrează pe deplin atît în politica  regională, cît şi în cea de protecție a mediului  promovate de ambele instituții la nivel național.

Amintim că Agenția de Dezvoltare Regională Centru, cu suportul Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", domeniul de intervenție 2 "Planificarea și Programarea Regională", au inițiat procesul de implementare a Programului Regional Sectorial de Management al Deșeurilor Solide (PRS MDS), aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru la 12 februarie curent.

Pentru realizarea cu succes a acestui proces a fost instituit Grupul de Lucru Sectorial Regional (GLSR), dar și - Grupul de Lucru pe Proiect (GLP), Zona 2 de management a deșeurilor (Călărași, Nisporeni și Ungheni) în componența căruia se regăsesc reprezentanți a mai multor instituții (consiliile raionale, primăriile reședință de raion, inspecțiile ecologice raionale, centrele de sănătate publică). Prima ședință a Grupul de Lucru pe Proiect s-a desfășurat pe 13 martie în orașul Chișinău.