Prima   -  Noutăți - Ștefan cel Mare și Sfînt, comemorat la Ialoveni

Ștefan cel Mare și Sfînt, comemorat la Ialoveni

   
15.07.2014   1120 Accesări  

Astăzi, 15 iulie, în scuarul Consiliului raional Ialoveni a fost organizată o festivitate de comemorare a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Festivitatea a debutat cu o slujbă oficială în cinstea lui Ștefan cel Mare, condusă de un sobor de preoți, și a continuat tradițional cu depunerea de flori în memoria lui Ștefan și cu un program artistic dedicat marelui domnitor .

La eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, locuitorii raionului Ialoveni, care au adus cuvinte frumoase despre faptele domnitorului și moștenirea pe care a lăsat-o urmașilor.

"Au trecut cîteva secole de la moarte lui Ștefan, însă personalitatea acestui mare voievod întruchipează și acum speranțele și năzuințele poporului nostru, de a avea o țară independentă, stabilă din punct de vedere politico-economic și importantă în ochii vecinilor. În opinia mea, aceste vise se vor realiza doar atunci cînd credința, dragostea de patrie, curajul și unitatea vor fi valorile definitorii ale cetățenilor și conducătorilor acestei țări, valori pe care Marele Ștefan le-a lăsat ca moștenire urmașilor" , a declarat președintele raionului, Lilian Popescu.

În cadrul manifestării cultural religioase au evoluat mai multe colective artistice din satele raionului, cu cântece patriotice despre Ştefan cel Mare. Astfel, au fost prezenți artiști din Costeşti, Bardar, Horești și Ialoveni pentru a cinsti memoria celui numit de Papa Sixt al XV-lea „Atletul lui Hristos".

Pe 2 iulie 1992 Biserica Ortodoxă Română la canonizat pe domnitorul Ţării Moldovei (1457-1504) şi l-a trecut în rândul sfinţilor. Din cauză că Biserica Moldovei se orientează după calendarul de stil vechi, la Ialoveni comemorarea lui Ştefan cel Mare are loc pe 15 iulie. Această sărbătoare este organizată deja de mai mulţi ani consecutiv la Ialoveni.

Sursa: Consilul Raional Ialoveni

FOTOGRAFII