Prima   -  Noutăți - Primul Festival ecologic din RDC la cea de-a doua ediție

Primul Festival ecologic din RDC la cea de-a doua ediție

   
22.09.2014   942 Accesări  

Ieri, 21 septembrie, în Regiunea de Dezvoltare Centru, s-a desfășurat cea de-a doua ediţie a Festivalului rîului Bîc „Iubește-ți rîul!".

A devenit o frumoasă tradiție ca Agenția de Dezvoltare Regională Centru să fie partener la organizarea acestui eveniment deosebit.  Astfel, ieri o echipă a agenției condusă de directorul ADR Centru, Tudor Meșina, au participat la festivitatea dedicată rîului Bîc.

Suportul acordat pentru buna desfășurare a festivalului organizat de către Centrul Național de Mediu a venit în susținerea unui mediu ambiant curat și sănătos pentru locuitorii Regiunii Centru.

„Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor susține asemenea evenimente pentru că prin implementarea de proiecte și încurajarea ocrotirii naturii și menținerii unui mediu ambiant curat creăm condițiilor de trai mai bune pentru locuitorii regiunii noastre", a remarcat directorul ADR Centru, Tudor Meșina.

Festivalul a avut loc în cadrul complexului etno-cultural „Vatra", la 32 km distanţă de Chişinău pe traseul Chişinău-Ungheni, unde peste 400 de artişti populari din regiune au reînviat tradiţiile strămoşilor noştri pentru a transmite o suflare nouă rîului Bîc.

Povestea rîului Bîc este cunoscută de multă lume, dar mai cu seamă o cunosc cei care locuiesc pe cursul acestui rîu. Această poveste a devenit mai tristă și mai tristă de la un timp încoace, de cînd omul a început să acorde mai puţină atenţie rîului şi s-a îndepărtat de el fară să realizeze cât de indispensabilă este apa pentru viaţă şi sănătate...

Pe timpuri rîul Bîc era un rîu frumos, bogat în vietăți acvatice, cu apă cristalină și vie, care aduna în jurul său lume de toate vîrstele la cele mai importante activităţi şi evenimente din comunitate, or aceste momente le regăsim în cântecele, dansurile şi obiceiurile strămoşilor noştri prin care venerau apa din fîntîni, izvoare şi rîurile.

Astăzi rîul Bîc este altul decît cel pe care îl elogiau străbunii noştri în cîntece şi dansuri - el este secat pe unele porţiuni,  iar pe altele folosit drept canal de evacuare a apelor uzate prin care curge apă moartă, malurile invadate de deşeuri... De apă însă, beneficiază fiecare dintre noi, în mod direct sau indirect, iar rîul Bîc este sursa de apă principală în partea de centru a Moldovei şi necesită urgent a fi revitalizat, protejat şi îndrăgit de noi toţi, aşa cum îl iubeau şi ocroteau strămoşii noştri.

Colaborarea dintre Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Asociația Obștească "Centrul Național de Mediu" a devenit mai intensă după ce la data de 25 iulie 2013, a fost semnat un accord de parteneriat între cele două organizații.

Prima ediție a Festivalului rîului Bîc „Iubește-ți rîul!".