Prima   -  Noutăți - Raionul Telenești va avea o stație modernă de epurare

Raionul Telenești va avea o stație modernă de epurare

   
25.09.2014   1327 Accesări  

Astăzi s-a dat start proiectului „Construcţia staţiei raionale de epurare şi dezvoltarea sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar" din raionul Telenești.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Viceministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc,  Directorului USAID/Moldova, Kent Larson, Kara McDonald, Adjunctul Misiunii, Ambasada SUA,  Tudor Meșina, director ADR Centru și  reprezentanții ai administrațiilor publice locale din raionul Telenești.

"Nu sîntem la prima noastră apariție în raionul Telenești, ADR Centru are deja o frumoasă experiență în a conlucra cu administrațiile publice din acest raion și sperăm cî și acest proiect să fie unul de succes asemeni celor care au mai fost realizate aici", a menționat Viceministrul Dezvoltării Regioale și Construcțiilor, Liviu Oboroc.

La întrunirea de lansare a proiectului au participat și un număr mare de localnici care și-au exprimat speranța că prin implmentarea acestui proiect se va rezolva una dintre problemele prioritare din raion.

Kara McDonald a felicitate locuitorii raionului Tlenești cu această inițiativă frumoasă și a remarcat faptul că acest proiect este primul de acest gen de către Guvernul SUA și o instituție guvernamentală din Republica Moldova. "Conform acordului dintre Guvrnul SUA și cel al RM, Statele Unite vine cu o cofinanțare de 500 mii de dolari la acest proiect. Aștept cu nerăbdare să revin la Telenești atunci cînd proiectul va fi finalizat și ctățenii vor beneficia de un acces  mai bun la serviciile de apă și canalizare".

"Acest proiect este unul deosebit de important pentru locuitorii Regiunii Centru și pentru a nu dezamăgi așteptările cetățenilor, astăzi, împreună cu toți partenerii proiectului vom semna Acordul de Parteneriat, care prevede îndatoririle fiecărei părți Sperăm ca locuitorii care s-au adunat astăzi aici plini de speranțe să fie mulțumiți de realizările făcute în cadrul proiectului" a ținut să menționeze directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Tudor Meșina.

Proiectul dat prevede construcția unei staţii regionale de epurare a apelor uzate cu capacitatea de 700 m3/24 ore construită; 18 km noi a sistemului de canalizare în oraşul Teleneşti şi satele Mihalaşa, Mihalaşa Nouă şi Ineşti și  2 staţii de pompare a apelor uzate.

 Suma totală a proiectului: - 27 516 580,00 lei, suma solicitată de la Fondul Național de Dezvoltare Regională - 20 683 640,40 lei, ceea ce constituie 75,17% din costul total al proiectului inclusiv suma de 498 913 $ (6 682 939,60 lei), care reprezintă finanțare din partea USAID, iar 150 000,00 lei va fi suportată de Primăria or. Telenești.

Prin realizarea proiectului urmărim creșterea standardelor de trai a locuitorilor din regiune. În Teleneşti și satele Mihalaşa, Mihalaşa Nouă şi Ineşti, partenere în cadrul acestui proiect, locuiesc circa 11 300 locuitori. În această zonă sunt concentrate şi cele mai multe întreprinderi din raionul Teleneşti.