Prima   -  Noutăți - Conferința finală a proiectului ”Convenția pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre (CO-WANDA)”

Conferința finală a proiectului ”Convenția pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre (CO-WANDA)”

   
07.11.2014   1104 Accesări  

Joi, 6 noiembrie 2014, Ministerul Mediului în parteneriat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat Conferința finală în cadrul  proiectului  "Convenția pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre (CO-WANDA)". Evenimentul este susținut de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului din cadrul Ministerului Mediului, care a asigurat implementarea acestui proiect, realizat cu sprijinul financiar al Programului de Cooperare Transnațională în Europa Centrală și de Est prin intermediul  Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. 

Scopul principal al  proiectului CO-WANDA, care a fost implementat de un consorțiu ghidat de Via Donau - Compania de căi navigabile din Austria, a constat în elaborarea unui tratat cu valoare legală, ce va reglementa managementul deşeurilor de la nave pe întreg cursul Dunării. Activitățile de bază ale proiectului au fost: Îmbunătățirea funcționării sistemelor de gestionare a deșeurilor generate de nave; Implementarea testelor practice și activităților pilot; Dezvoltarea unei Convenții internaționale pentru managementul deșeurilor navale pe Dunăre. Constatările proiectului arată în mod clar că este necesar un tratat internațional obligatoriu care să realizeze un sistem transfrontalier uniform și armonizat de gestionarea deșeurilor navale de-a lungul Dunării.
         
Valentina Țapiș, Ministrul Mediului al Republicii Moldova, a menționat că  "proiectul în cauză reprezintă un exemplu de atingere a unor obiective comune prin cooperarea transnațională și crossectorială  și se încadrează în contextul național de promovare a prevederilor Strategiei UE pentru regiunea Dunării în Republica Moldova. A fost elaborată Strategia națională de implementare a Convenției COWANDA, care este  în conformitate cu principalele obiective ale proiectului.  În ceea ce privește liniile directoare din punct de vedere a protecției mediului, proiectul Convenției corespunde politicii de stat în domeniul protecției fluviului Dunărea, în mod special privind asigurarea gestionării durabile a resurselor acvatice, a controlului poluării și reducerii cantității de nutrienți și substanțe periculoase deversate". 
Proiectul urmărește și susținerea Ministerul Mediului în promovarea noului cadru politic în domeniul gestionării deșeurilor, care  constă în dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor necesare pentru a proteja în mod adecvat mediul la nivel global, naţional şi local de efectele asociate cu managementul deşeurilor generate de  cetăţeni, întreprinderi şi instituţii. 

La lucrările conferinței au participat peste 50 de reprezentanți ai ministerelor de ramură, regiunilor, agenți economici, comunității donatorilor și organismelor internaționale din Moldova. Conferința a oferit spațiu pentru discuții, încurajare și orientare a părților implicate în vederea atragerii investiţiilor pentru a permite dezvoltarea durabilă a sectorului de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu direcțiile prioritare stabilite în documentele strategice în sectorul managementului deșeurilor și dezvoltării transportului naval în Republica Moldova. 

Mai multe detalii găsiţi pe siteul: http://mediu.gov.md/