Prima   -  Noutăți - Antreprenorii locali au învățat să pregătească oferte profesioniste la licitațiile pentru proiectele de dezvoltare regională

Antreprenorii locali au învățat să pregătească oferte profesioniste la licitațiile pentru proiectele de dezvoltare regională

   
19.11.2014   995 Accesări  

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii au fost școlarizați pentru a putea prezenta la achiziţiile publice desfăşurate de Agenţiile de Dezvoltare Regională oferte mai profesioniste şi mai competitive.

În perioada octombrie-noiembrie 2014, au avut loc câte trei sesiuni de instruire pentru fiecare din cele trei regiuni de dezvoltare, Nord, Centru și Sud.

Suportul complementar pentru sectorul privat este acordat de compania de consultanţă sequa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) și filialele sale locale. Trainingurile au loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru şi Sud.

Agenda cursului a acoperit subiectele:

  • Provocările agenților economici în procesul de achiziții publice
  • Aspecte legale în achiziții publice. Obstacolele întâmpinate de operatorii economici
  • Experiența şi dificultăţile ADR-urilor în desfășurarea procedurilor de achiziții publice. Recomandări practice pentru operatori economici
  • Suportul CCI în informarea agenților economici și pregătirea documentației de licitaţie

În special, la instruiri s-a pus accent pe patru domenii prioritare pentru dezvoltarea regională:

  1. apa şi canalizarea;
  2. eficienţa energetică în clădirile publice;
  3. managementul deşeurilor solide;
  4. drumurile locale şi regionale.

"Informaţia prezentată a fost utilă. Plec de la seminar cu multe răspunsuri, care nu sunt clar descrise de lege și actele normative de resort. Noutatea pentru mine a fost avantajele utilizării sistemului de achiziţii electronice", relatează jurista companiei Construct SRL, Ecaterina Ciobanu.

În total, de instruiri au beneficiat circa 240 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii, interesați de a participa la licitațiile pentru proiectele de dezvoltare regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.