Prima   -  Noutăți - Consolidarea relaţiilor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională reprezintă o premisă pentru dezvoltarea Regiunii Centru

Consolidarea relaţiilor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională reprezintă o premisă pentru dezvoltarea Regiunii Centru

   
28.01.2015   1032 Accesări  

În anul 2014 Agenția de Dezvoltare Regională Centru a intensificat relațiile de colaborare cu parteneri de dezvoltare din Romînia și Slovacia.

Astfel, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie un grup de specialiști ai agenției s-au aflat într-o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Alba Iulia, România. Colaboratori ai ADR Centru, Moldova și ADR Centru România, au participat la un Seminar bilateral de lucru și documentare cu tematica „Planificare prin utilizarea metodelor de analiză geo-spațială și programare  în vederea implementării Programelor Operaționale. Scopul vizitei delegației din Republica Moldova a fost definirea cadrului de colaborare bilaterală pentru anul 2015, în vederea identificării posibilităților de parteneriat comun. Participanții au discutat aspecte cu privire la rezultatele programului REGIO din regiune, dar şi ceea ce ține de informarea privind corelarea proiectelor finanţate din surse publice europene. De asemenea, în cadrul vizitei a fost abordată situaţia implementării POR din RD Centru, structura şi modalităţile de finanţare a proiectelor.

Tot la finalul anului 2014 au fost intensificate activitățile din cadrul parteneriatului moldo-slovac privind implementarea proiectului „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional".

Pe 16-19 decembrie, directorul ADR Centru, Tudor Meșina și specialistul în relații internaționale și atragerea investițiilor din cadrul agenției au întreprins o vizită la Agenţia de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Bratislava, Slovacia.

În cadrul vizitei a fost semnat un contract de parteneriat privind implementarea proiectului „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional". Proiectul va fi finanţat în cadrul Programului Oficial de Asistenţă pentru Dezvoltare al Republicii Slovace şi va demara în perioada ianuarie 2015 - aprilie 2016. Obiectivul proiectului este de a dezvolta capacităţile oraşelor din Regiunea de Dezvoltarea Centru în planificare urbană integrată. Activităţile din cadrul proiectului se vor focusa pe dezvoltarea capacităţilor oraşelor de a juca un rol mai important în dezvoltarea locală şi regională, precum şi pe împărtăşirea experienţei şi bunelor practici între oraşe similare.

Aplicant şi partenerul principal al proiectului este Agenţia de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Republica Slovacă.

În cadrul proiectului sunt preconizate mai multe activităţi de transfer de cunoștințe și bune practici privind planificarea urbană integrată a experților slovaci și APL către instituții de dezvoltare regională şi APL-uri din Republica Moldova (RDC).

Reprezentanţii ADR Centru au participat la mai multe întrevederi cu părţile interesate în proiect, din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Agenţia de Dezvoltare Regională Komarno, primăria or. Senec precum şi partenerii de bază a proiectului Agenţia de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok. Pe data de 30 ianuarie 2015 urmează lansarea oficială a proiectului „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional".

Prin astfel de activități ADR Centru contribuie la promovarea potenţialului de dezvoltare a Regiunii Centru, iar colaborările cu parteneri internaţionali vin să sprijine activitățile de dezvoltare, dar și preluarea bunelor parctici ale țărilor dezvoltate pentru creșterea condițiilor de trai a locuitorilor regiunii.