Prima   -  Noutăți - Lansarea proiectului moldo-slovac „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional"

Lansarea proiectului moldo-slovac „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional"

   
30.01.2015   2069 Accesări  

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, Moldova, în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia, au organizat conferinţa de lansare a proiectului „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional".

Evenimentul s-a desfășurat la complexului „Summit Events & Conference Center" din municipiul Chișinău. La conferința de lansare au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Corpul diplomatic din Slovacia, donatori, APL de nivelul I și II din Regiunea de Dezvoltare Centru (Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni), ADR Nord, ADR Sud, mass-media, etc. 

Proiectul „Consolidarea capacităţilor orașelor privind planificarea urbană integrată în context regional" urmărește dezvoltarea capacităţilor oraşelor din Regiunea de Dezvoltarea Centru în planificare urbană integrată, a rolurilor oraşelor în dezvoltarea regională, precum şi  împărtăşirea experienţelor şi bunelor practici între oraşe similare din RM și Slovacia.

 În deschiderea evenimentului, vice-ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc, a salutat această inițiativă și a îndemnat primarii localităților din RDC să se implice responsabil în realizarea acestui proiect și să valorifice această oportunitate de colaborare cu partenerii din Slovacia pentru a prelua bunele practici și a avea rezultate remarcabile.

Ambasadorul Slovaciei în RM, Excelența Sa H.E. Robert Kirnag a felicitat participanții la evenimentul de lansare a proiectului menționînd faptul că reprezentanții Slovaciei rămîn foarte deschiși pentru a vedea care sînt necesitățile noastre și pentru a ne oferi asistență în cadrul acestui parteneriat.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Tudor Meșina, și Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Luba Pavlovova au adus detalii despre pașii imediat următori care vor da start realizării activităților din cadrul proiectului. Acest parteneriat vine să demonstreze că Republica Moldova are de la cine învăța și este susținută în inițiativa de a crește capacitățile orașelor din Regiunea Centru în ceea ce privește planificarea urbană integrată în context regional.

Este foarte important să atingem rezultatul pe care ni l-am propus urmînd sloganul „Să gîndim global, acționînd local", a mai adăugat Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok.

Activităţile proiectului care a demarat astăzi sunt grupate în 2 părți. Prima parte a proiectului prevede transferul de experienţă Slovac și dezvoltare de parteneriate unde va fi organizat un forum interactiv moldo-slovac timp de 2 zile pentru cunoaștere și schimb de bune practici. Tot aici va fi organizată o vizită de studiu în Slovacia a părţilor interesate din Republica Moldova.

Cea de-a doua parte va fi analiza de „stat-of-the-art" și planificare / sprijinirea în continuare a dezvoltării prin desfăşurarea unui studiu analitic privind potenţialul regiunii Centru, identificarea polilor de creștere și prezentarea vizuală a rezultatelor sub forma unei hărţi electronice interactive. În final vor fi dezvoltate 12 concepte de proiect pentru 12 orașe din regiunea Centru cu sprijinul experţilor slovaci.

Proiectul va fi finanţat în cadrul Programului Oficial de Asistenţă pentru Dezvoltare al Republicii Slovace şi va demara în perioada ianuarie 2015 - aprilie 2016.

Fotografii