Prima   -  Noutăți - Ședință de coordonare a partenerilor proiectului “Grup de producători și casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”

Ședință de coordonare a partenerilor proiectului “Grup de producători și casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”

   
17.02.2015   955 Accesări  

Partenerii în cadrul proiectului "Grup de producători și casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export" s-au întrunit astăzi, 17 februarie 2015, în cadrul Consiliului raional Ialoveni într-o ședință de coordonare.

La reuniune au participat președintele raionului Ialoveni, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), ai proiectului ACED, ai primăriei și Consiliului Local Costești.

În cadrul ședinței reprezentanții ADR Centru au prezentat mersul lucrărilor de construcție a casei de ambalare. Proiectul  este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Suma totală pentru implementarea proiectului constituie 26,9 milioane lei, 14,9 milioane lei fiind solicitați din FNDR, iar 12 milioane lei fiind contribuția beneficiarilor (parteneri și asociați în cadrul proiectului).

Reprentantul ACED a prezentat situația pe piețele de export, măsurile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ACED pentru deschiderea de piețe alternative. De asemnea a fost discutat programul de instruire și asistență tehnică a Proiectului ACED pentru fermierii din zonă, dar și asistența Ambasadei României în Republica Moldova pentru proiectul casei de ambalare de la Costești.

Scopul ședinței a fost examinarea posibilității de valorificare a contribuției pentru proiectul sus-menționat prin achiziționarea utilajului ce va duce la buna implementare a următoarei etape de realizare a proiectului.

 Casa de ambalare are suprafaţa de 2880 m2 cu capacitatea de păstrare simultană de 1500 tone (10 camere frigorifice de 110 tone și 4 camere de prerăcire de 70 tone) şi capacitatea de procesare (pre-răcire, sortare, calibrare, ambalare şi etichetare) de 5000 tone anual.

Pînă la moment acolo au fost desfășurate lucrări de construcție a carcasei  metalice a casei de ambalare precum și montarea rețelelor. În anul 2014 lucrările au fost desfășurate conform graficului de execuție, iar finalizarea proiectului este prevăzută pentru anul curent.