Prima   -  Noutăți - Întrevederea Ministrului Vasile Bîtca cu E.S. Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

Întrevederea Ministrului Vasile Bîtca cu E.S. Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

   
19.03.2015   1093 Accesări  

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) s-a întâlnit, astăzi, 19 martie 2015, cu E.S. Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Oficialii au discutat despre proiectele finanțate de Guvernul Suediei în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova, colaborarea bilaterală dintre cele două țări, asistența tehnică și financiară oferită de Guvernul suedez, precum și despre situația privind procesul descentralizării.

Astfel, ministrul Vasile Bîtca a mulțumit Guvernului Suediei pentru suportul oferit dezvoltării regiunilor din țara noastră, inclusiv pentru suportul financiar oferit alături de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) pentru îmbunătățirea serviciilor de apă şi canalizare, eficiența energetică a clădirilor publice, îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide și asistență tehnică în domeniul dezvoltării regionale, în cadrul proiectului"Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană. Scopul proiectului este îmbunătăţirea serviciilor locale în satele şi oraşele din Republica Moldova în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2015 cu co-finanţare din partea Guvernului Suedez în valoarea 5,5 milioane de Euro prin investiţii în infrastructură şi tehnologii inovatoare, capacităţi sporite şi management modernizat al prestatorilor de servicii, cooperarea intercomunitară şi participare locală îmbunătăţită.

În cadrul întîlnirii, MDRC a menționat necesitatea extinderii cooperării în domeniul standardelor în construcții, Eurocodurilor, precum și necesitatea finanțării Planurilor de amenajare a teritoriului național și Planurilor urbanistice generale. Totodată, E.S Ingrid Tersman a prezentat Strategia Suedeză de Suport pentru anii 2014-2020 pentru Europa de Est, Balcanii de Vest si Turcia.

"Guvernul Suedez a fost și este interesat de problemele din domeniul dezvoltării regionale din Republica Moldova, de aceea vă mulțumim pentru ajutor și solicităm ca și în continuare să putem beneficia de suportul Suediei și schimbul de experiență și bune practici în domeniu de referință" a menționat ministrul Vasile Bîtca.

La rândul său, E.S. Ingrid Tersman l-a felicitat pe Vasile Bîtca pentru numirea în funcție și i-a urat mult succes și perseverență în activitatea sa de viitor. Totodată, doamna Ambasadoare și-a exprimat disponibilitatea poporului suedez de a susține în continuare dezvoltarea regională și parcursul european al Republicii Moldova. 
 
19 martie 2015
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor