Prima   -  Noutăți - A fost lansat studiul sociologic privind gradul de satisfacție al părților interesate față de capacitățile Agențiilor de Dezvoltare Regională

A fost lansat studiul sociologic privind gradul de satisfacție al părților interesate față de capacitățile Agențiilor de Dezvoltare Regională

   
23.03.2015   628 Accesări  

Astăzi, 23 martie 2015, la Chișinău a fost lansat studiul sociologic "Gradul de satisfacție al părților interesate față de capacitățile Agențiilor de Dezvoltare Regională de a facilita în mod eficient procesul de dezvoltare regională", elaborat de Centrul de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice CIVIS la comanda Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".


Potrivit datelor acestui studiu, respondenții cunosc destul de bine activitățile desfășurate în domeniul dezvoltării regionale, efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și ale Agențiilor sale de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud. Astfel, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate consideră că Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) este un instrument eficient pentru realizarea politicii de dezvoltare a regiunilor. Totodată, aproximativ două treimi din autoritățile publice locale implicate în procesul de planificare și programare regională manifestă mulțumire față de prestanța Agențiilor de Dezvoltare Regională.

„Agențiile de Dezvoltare Regională sunt foarte deschise la concluziile și recomandările sondajului și sunt sigur că se va ține cont de lecțiile învățate. Faptul că am văzut percepția beneficiarilor față de dezvoltarea regională  ne va ajuta să devenim mai eficienți", susține Valerian Bînzaru, șeful direcției generale Dezvoltare Regională din cadrul MDRC.

„Concluziile sunt interesante, reflectă în ce măsură utilizăm mecanismele și instrumentele corecte, ceea ce va fi de real ajutor la conceperea noii Strategii de Dezvoltare Regională pentru 2016-2020", a declarat directorul de țară al GIZ pentru Moldova, Philipp Johannsen.

Studiul sociologic a fost efectuat pe un eșantion național de 798 de persoane din 32 de raioane. Respondenții au reprezentat două grupuri-țintă: beneficiari direcți (persoane care au fost implicate direct în procesul de planificare și programare regională sectorială) și beneficiari indirecți (persoane care nu au fost implicate direct în acest proces). Chestionarea a avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2014.

Notă: Studiul sociologic integral poate fi accesat aici http://goo.gl/xf4ghC