Prima   -  Noutăți - Organizațiile neguvernamentale din domeniul mediului din centrul țării au fost antrenate într-o sesiune de instruire cu privire la „Monitorizarea proceselor decizionale”

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mediului din centrul țării au fost antrenate într-o sesiune de instruire cu privire la „Monitorizarea proceselor decizionale”

   
24.04.2015   728 Accesări  

ONG-urile din RDC s-au întrunit în cadul unui eveniment organizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Ședința s-a desfășurat pe data de 23 aprilie în orașul Chișinău și a întrunit reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de mediu din regiunea Centru a țării: AO "Agro-Farmer-Consult", A.I.E.E. "Ecosfera", Societatea Ecologică "BIOTICA", AO "Eco-Răzeni", AO "Femeia pentru viitor", AO "Progresul Silvic", Platforma Națională de Mediu și Sănătate, AO EcoVisio, AO EcoContact, AO Always together", etc.

Sesiunea de instruire a fost organizată în cadrul proiectului  „Monitorizare pentru o bună guvernare de mediu", susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Uniunea Europeană și are ca scop consolidarea capacităţilor, dezvoltarea dialogului şi atragerea ONG-urilor şi cetăţenilor în monitorizarea procesului decizional și elaborarea politicilor de mediu.

    Sesiunea a debutat cu prezentarea proiectului "Monitorizare pentru o mai bună guvernare de mediu" și a obiectivelor acestuia, explicându-se contextul în care a apărut acesta și legătura cu inactivitatea temporară a Centrului Național de Participare.

    Publicul a fost informat despre ciclul de viață a politicilor de mediu, forma pe care acestea o pot lua, și metodele prin care societatea civilă poate interveni la toate etapele. S-a discutat despre importanța monitorizării politicilor de mediu atât la etapa de elaborare, cât și la cea de implementare, insistându-se asupra necesității mai puțin cunoscute în legătură cu monitorizarea în perioada pre-elaborare și pre-publicare. S-au adus numeroase exemple prin care s-au ilustrat succesele și riscurile participării publice în monitorizarea documentelor publice, impactul politicilor asupra societății și a mediului, și rolul de intermediar pe care îl poate avea o organizație neguvernamentală atunci când vine vorba despre implicare și informare.

    Sesiunea s-a axat și pe prezentarea instrumentelor de transmiterea informației, fiind trecute în revistă buletinele informative (fie format fizic, fie electronic), portalurile web care sunt mereu reactualizate în timp real (www.particip.gov.mdwww.date.gov.mdwww.actelocale.gov.md) sau informațiile privind ordinea de zi a ședințelor Guvernului și ale comisiilor parlamentare.

    Discuția a fost animată de multe exemple în care s-a evidențiat nevoia stringentă de monitorizare a politicilor publice de către societatea civilă. A fost abordat așa-numitul concept de "ecologie preventivă", prin care se încurajează intervenția organizațiilor de mediu de la începutul procesului de elaborare a politicilor publice, astfel încât să existe posibilitatea de a preveni sau cel puțin de a diminua șansele de producere a unor activități dăunătoare mediului.

FOTOGRAFII