Prima   -  Noutăți - A avut loc ședința Comitetului Director al proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”

A avut loc ședința Comitetului Director al proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”

   
11.05.2015   3618 Accesări  

La data de 8 mai 2015, a avut loc ședința Comitetului Director al proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" pentru perioada de raportare: octombrie 2014-martie 2015. În cadrul întrunirii au fost prezentate activitățile planificate pentru aprilie-iunie 2015. 

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a spus că: "urmează a fi discutate reușitele, dar și soluțiile pentru evitarea impedimentelor depistate la cele două domenii de intervenție: servici publice locale și planificare și programare regională. Vreau să remarc importanța activităților implementate, precum cooperare între autoritățile locale pentru prestarea în comun a serviciilor și creșterea capacităților operatorilor de servicii. Or, fără aceasta investițiile în infrastructură nu pot fi durabile. Construim viitorul acasă"

„La acest moment e prioritară să trasăm viziunea strategică pentru 2016-2020 în domeniul dezvoltării regională. Politicile în domeniu pot fi mai dinamice, pot miza pe cooperarea interministerială și pe sinergia fondurilor existente", a declarat Alexandr Muravschi, manager adjunct al proiectului GIZ "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Printre reușitele atinse în perioada de referință pot fi menționate:

  • Strânsă colaborare cu MDRC, CRD-urile și ADR-urile, cele trei Programe Regional Sectoriale în sectorul Drumuri Locale și Regionale, în toate cele trei regiuni au fost aprobate de către Consiliile Regionale pentru Dezvoltare din regiunile de Nord, Centru și Sud.
  • Până în prezent, mai mult de 176 de Concepte Posibile de Proiect au fost identificate și revizuite în sectoarele Aprovizionarea cu apă și canalizare, Managementul deșeurilor solide, Eficiența Energetică în clădiri publice, Drumuri regionale și locale.

Totodată, în cadrul ședinței s-a convenit și asupra următoarelor priorități de viitor:

  • Asistență la elaborarea noii Strategii Naționale de Dezvoltare Regională
  • Suport în dezvoltarea proiectelor și gestionarea portofoliului de proiecte.
  • Promovarea ideilor / conceptelor de proiecte regionale către comunitatea donatorilor.
  • Asistență în planificarea strategică la nivel național și regional.
  • Suport în dezvoltarea planurilor operaționale regionale
  • Lansarea achizițiilor publice pentru Apeductul Leova-Iargara

Proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană. Bugetul total al proiectului este de 23,8 milioane de euro.