Prima   -  Noutăți - ONU va continua să ofere suport și asistență Republicii Moldova în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor

ONU va continua să ofere suport și asistență Republicii Moldova în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor

   
22.05.2015   1049 Accesări  

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) s-a întâlnit astăzi, 22 mai 2015, cu Dafina Gercheva, Coordonator rezident ONU în Republica Moldova. Discuțiile au avut drept scop consultările privind cooperarea între MDRC și ONU în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor.


În cadrul întrevederii ministrul Vasile Bîtca a fost prezentat domeniile prioritare de activitate ale MDRC, s-au discutat aspectelele cooperării bilaterale, precum și schimbul de experienţă în scopul dezvoltării capacităţilor tehnice de elaborare şi implementare a proiectelor, prin aplicarea unor programe de instruire la nivel local şi regional. De asemenea, a fost solicitată asistența și consultanța ONU pentru crearea Agenției de Dezvoltare Regională în Găgăuzia. 

Vasile Bîtca a mulțumit pentru suportul acordat Republicii Moldova de către ONU și a apreciat încrederea pe care o manifestă ONU faţă de Republica Moldova. "Sunt sigur că experiența și suportul ONU a fost și este unul foarte binevenit pentru Republica Moldova. Pe parcursul ultimilor ani Republica Moldova, implicit MDRC, a beneficiat de suportul programelor și proiectelor ONU inclusiv cele ce țin de domeniul dezvoltării regionale. Bineînțeles, că pe moment ne confruntăm și cu careva provocări, însă cu ajutorul partenerilor internaționali suntem siguri că le vom putea depăși", a menționat ministrul Vasile Bîtca.

"Republica Moldova este o țară care o cunosc de mult timp. Este o țară cu multe oportunități și care a demonstrat că poate progresa și implementa reforme într-un timp foarte scurt. ONU activează în Republica Moldova de 23 ani și va continua să susțină prin proiectele și programele sale Republica Moldova. Cum ați menționat există anumite provocări, însă este foarte important că acestea au fost identificate și au fost stabilite prioritățile în acest sens", a declarat Dafina Gercheva, Coordonator rezident ONU în Republica Moldova. 

Organizaţia Naţiunilor Unite a fost fondată după cel de-al doilea război mondial, în 1945, fundamentată pe principiile consfinţite în Carta ONU, în scopul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, promovării bunăstării şi drepturilor omului. Republica Moldova a devenit membru ONU pe data de 2 martie 1992, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei A/RES/46/223.

Imediat după aderarea Republicii Moldova la familia ONU, mai multe din aceste agenţii, fonduri şi programe şi-au deschis, cu acordul Guvernului RM, oficii în ţară în vederea susţinerii activităţilor de promovare a democraţiei, bunei guvernări, prosperităţii, drepturilor omului şi consolidarea unui stat de drept modern şi european. La ora actuală, peste 20 de agenţii specializate, fonduri şi programe au oficiu la Chişinău, sau oficii de proiecte. Acestea activează sub umbrela Coordonatorului Rezident ONU care este responsabil de coordonarea tuturor activităţilor operaţionale şi programatice ONU la nivel naţional. Din 23 Februarie 2014 acest post este ocupat de Dafina Gercheva.

22 mai 2015
Serviciu de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor