Prima   -  Noutăți - O nouă rundă de consultări a grupului de lucru privind elaborarea SNDR 2020

O nouă rundă de consultări a grupului de lucru privind elaborarea SNDR 2020

   
14.07.2015   1163 Accesări  

În perioada 14-17 iulie 2015 la Chișinău, în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) se va desfășura o nouă rundă de consultări a grupului de lucru privind elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2020. Pe parcursul a patru zile de întruniri reprezentanții MDRC, ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și experți polonezi din cadrul Ministerului Instrastructurii și Dezvoltării al Poloniei (MIDP) vor discuta despre prima versiune a SNDR 2020.


În prima zi de lucru, 14 iulie a.c, părțile implicate în procesul de elaborare a SNDR 2020 au discutat despre ultimele evoluții privind noul document. Dorin Andros, şeful Direcţiei politică şi cooperare regională din cadrul MDRC în deschiderea sesiunii a exprimat gratitudinea MDRC în adresa părților implicate pentru colaborare și asistență. Grzegorz Pragert, expert în cadrul Departamentului de coordonare a strategiilor și politicilor de dezvoltare a MIDP a prezentant ultimele evoluții ce țin de activitățile experților, iar Angela Dumitrașco, consultant GIZ Monitorizare, evaluare şi management bazate pe rezultate, a prezentat prima versiune a SNDR 2020. 

În partea a două a zilei, expertul polonez Daniel Balinski, șeful Direcției Politică Regională și Instrumente teritoriale din cadrul Departamentului de Coordonare a Strategiilor și Politicilor de Dezvoltare a MIDP a făcut o prezentare despre instrumentele privind implementare SNDR cu referire la Contractul teritorial, iar expertul Tomasz Kot din cadrul aceluiași minister a descris mecanismul de evaluare și monitorizare strategică. 

Amintim că a doua etapă de consultări asupra elaborării SNDR 2020 a avut loc în perioada 16-19 iunie 2015 la Chișinău. Atunci reprezentanții MDRC, împreună cu experții din Polonia și cei ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au analizat și discutat primele rezultate ale evoluției privind noul document și, de asemenea, a fost stabilită agenda și prioritățile de lucru pentru activitățile care urmează. Activitățile de elaborăre a SNDR 2020 se desfășoară în cadrul proiectului "Suportul administrației publice locale din Republica Moldova în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2020".

Strategia Naţională de Dezvoltare Regională este principalul document de planificare a dezvoltării regionale, care reflectă politica naţională şi determină mecanismele naţionale în acest domeniu. Actuala Strategie pentru anii 2013-2015 schițează  perspectivele  dezvoltării  regionale  în  Republica Moldova și defineşte instrumentele și mecanismele de realizare a obiectivelor strategice.

14 iulie 2015
Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor