Prima   -  Noutăți - Germanii susțin salubrizarea mai multor localități din raioanele Șoldănești și Rezina

Germanii susțin salubrizarea mai multor localități din raioanele Șoldănești și Rezina

   
12.08.2015   1625 Accesări  

Pe 11 august curent, Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a solicitat o întrunire cu primarii din raionul Șoldănești și Rezina, parteneri ai proiectului "Îmbunătățirea sistemului integrat de management al deșeurilor solide în raioanele Șoldănești și Rezina" pentru ai familiariza pe cei din primul mandat cu activitățile realizate, dar și cele care urmează să fie desfășurate în cadrul acestui proiect regional. 

Participanții la întrunire au discutat despre implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectorului managementului deșeurilor solide pentru raionul Șoldănești. Aici, reprezentanții ADR Centru, dar și consultanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au făcut o amplă prezentare a proiectului. Primarii investiți recent în funcție au dat asigurări că vor depune eforturi comune în vederea finalizării cu succes a acestui proiect de salubrizare, dar și asigurarea durabilității obiectivelor construite în cadrul proiectului investițional.

Pînă în prezent au fost construite 259 platforme şi au fost procurate și amplasate containerele, cu etichetele distinctive. Totodată, au fost achiziționate maşini specializate: echipament pentru reciclare, compactare, buldozere, tractoare.  De asemenea, a fost creată Societatea pe Acțiuni "Salubritate Șoldănești", care gestionează serviciul de salubrizare în localitățile partenere. Serviciul de colectare separată a deșeurilor a fost lansat la finele lunii noiembrie 2014, de  acesta vor beneficia peste 45 de mii de locuitori din 27 de localități ale raioanelor Șoldănești și Rezina.

 Costul lunar al acestui serviciu este de 8 lei de persoană pentru locuitorii satelor şi 10 lei de persoană pentru locuitorii oraşelor. Tariful pentru instituţiile publice și agenții economici este de 150 lei/lună pentru un metru cub de deșeuri. În mediul urban colectarea deșeurilor de către autogunoiere se va face de 3 ori pe săptămână, iar în mediul rural - o dată pe săptămână. Urmează a fi construit un Centru Intercomunitar de Management al Deșeurilor Solide la Parcani, Șoldănești.

Proiectul-pilot este susținut de Guvernul Germaniei și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Guvernul Germaniei a acordat sprijin financiar și tehnic prin intermediul proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.