Prima   -  Noutăți - Primarii orașelor din Regiunea Centru au participat la o vizită de studiu în Slovacia

Primarii orașelor din Regiunea Centru au participat la o vizită de studiu în Slovacia

   
26.10.2015   2197 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a organizat o vizită în Slovacia pentru primarii din cele 12 orașe din componența Regiunii Centru. Deplasarea s-a desfășurat în perioada 19-23 octombrie curent și a făcut parte din proiectul moldo-slovac „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional".

Proiectul este implementat în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia. Obiectivul proiectului este axat pe dezvoltarea capacităţilor oraşelor din Regiunea de Dezvoltarea Centru în planificare urbană integrată, a rolurilor oraşelor în dezvoltarea regională, precum şi pe împărtăşirea experienţelor şi bunelor practici între oraşe similare.

Delegația din Republica Moldova a fost întîmpinată de primarii orașelor partenere Senec și Pezinok. Aici delegația din Republica Moldova a participat la o sesiune de transfer de experienţă, unde s-a discutat în special despre dezvoltare de parteneriate moldo-slovace. Pe parcursul deplasării în Slovacia primarii au avut întruniri și cu reprezentanții orașelor Bratislava și Samorin.

Participanții la vizită au avut o întrevedere cu reprezentanții Ministerului de construcție, de transport și dezvoltarea regională a Republicii Slovace. Aici aceștia au discutat despre rolul Ministerului în dezvoltarea regională, dar și despre punctele de tangență dintre instituțiile similare din Slovacia și Republica Moldova.

Pe parcursul vizitei oficialii moldoveni au vizitat mai multe proiecte investiționale implementate în regiune. Una dintre destinațiile acestora a fost Centrul cultural și de informare (KIS) Šenkvice unde oaspeții din străinătate s-au informat despre locațiile importante din localitate, dar și despre toate destinațiile turistice din regiune.

În rezultatul vizitei de studiu primarii participanți intenționează să aducă și în Republica Moldova bunele experiența acumulată în Slovacia. Primarul orașului Strășeni, Casian Valentina, a comunicat că „Această vizită este foarte importantă pentru preluarea noilor practici de dezvoltare a localității. Deplasările de serviciu în orașele dezvoltate deschid noi orizonturi în realizarea tuturor proiectelor propuse, iar schimbul de experiență  și comunicarea cu partenerii străini este o sursă de inspirație în procesul de administrare. În urma acestei vizite vor avea de cîștigat locuitorii întregii comunități pentru că aici au fost puse bazele unor idei de parteneriate moldo-slovace pe care intenționăm să le dezvoltăm cît mai curînd."

Proiectului moldo-slovac „Dezvoltarea capacităţilor oraşelor privind planificarea urbană integrată în context regional"  a demarat la începutul anului 2015. Activităţile proiectului sunt grupate în 2 părți. Prima parte prevede transferul de experienţă Slovac și dezvoltare de parteneriate unde va fi organizat un forum interactiv moldo-slovac timp de 2 zile pentru cunoaștere și schimb de bune practici.

Cea de-a doua parte va fi analiza de „stat-of-the-art" și planificare / sprijinirea în continuare a dezvoltării prin desfăşurarea unui studiu analitic privind potenţialul regiunii Centru, identificarea polilor de creștere și prezentarea vizuală a rezultatelor sub forma unei hărţi electronice interactive. În final vor fi dezvoltate 12 concepte de proiect pentru 12 orașe din regiunea Centru cu sprijinul experţilor slovaci.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Oficial de Asistenţă pentru Dezvoltare al Republicii Slovace şi este planificat pentru perioada ianuarie 2015 - aprilie 2016.

Amintim că în componența Regiunii Centru sînt raioanele: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti și Ungheni.

FOTOGRAFII