Prima   -  Noutăți - Integrarea dimensiunii de gen în proiectele de infrastructură discutată la ADR Centru

Integrarea dimensiunii de gen în proiectele de infrastructură discutată la ADR Centru

   
04.11.2015   1403 Accesări  

Angajații ADR Centru au participat la o sesiune de instruire privind abordarea aspectelor sociale și de gen în proiectele de infrastructură realizate în Regiunea de Dezvoltare Centru. Acest seminar s-a desfășurat astăzi, 04 noiembrie 2015, și a fost asigurat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova, și moderat de dna Ludmila Malcoci, expert național în domeniul aspectelor sociale și de gen.

La această sesiune au fost prezenți atît angajații agenției, cît și consultanții oferiți de GIZ pe diferite domenii.

Instruirea a fost organizată cu scopul de a informa specialiștii ADR cum să abordeze corect și să țină cont la implementarea proiectelor de infrastructură de componenta socială și de gen. De asemenea, participanții la ședință au fost informați despre particularitățile grupurilor social defavorizate și de faptul că trebuie să fie luate în calcul necesitățile și posibilitățile diferitor grupuri sociale și de gen. Tot aici s-a atenționat asupra importanței consultării potențialilor beneficiari ai proiectelor de infrastructură atît la faza incipientă a proiectului, cît și pe parcursul realizării acestuia pentru a scădea riscul nemulțumirii populației în raport cu produsul final al proiectului. Asigurarea transparenței și accesul cetățenilor la informațiile de interes public în ceea ce privește realizarea unor proiecte în comunitate este foarte importantă la toate etapele de implementare a proiectului. O atenție sporită trebuie să fie acordată grupurilor social vulnerabile, care în egală măsură sînt beneficiarii proiectelor de dezvoltare, dar care de multe ori nu sînt consultate atunci cînd se iau deciziile importante. Astfel, după realizarea proiectelor de infrastructură ne pomenim cu riscul că populația nu are posibilitatea de a se conecta la sistemul de apă și canalizare sau la evacuarea deșeurilor menajere solide din varii motive.

La ședință, Dr. habilitat în sociologie Ludmila Malcoci, a vorbit despre proiectele de infrastructură locală cum ar fi conectarea la apă, renovarea drumurilor, proiecte ce țin de eficiență energetică și colectarea deșeurilor menajere argumentînd în virtutea vastei experiențe profesionale de ce este nevoie de integrarea dimensiunii sociale și de gen.

Specialiștii ADR Centru au participat activ la discuții și au adus exemple din activitatea curentă conștientizînd necesitatea consultării diferitor grupuri sociale la faza de inițiere a unui proiect de dezvoltare.  De comun acord s-a ajuns la concluzia că în Instrucțiunea de elaborare a proiectelor trebuie să fie indicată consultarea populației la faza incipientă a proiectului, dar și conștientizarea pe toată durata implementării acestuia prin accentuarea beneficiilor populației ținîndu-se cont și de aspectul de gen și de necesitățile grupurilor social defavorizate.

Sesiunea de instruire a fost foarte utilă și se încadrează în planul de acțiune agreat în comun cu partenerii de dezvoltare, în cadrul proiectului  "Modernizarea Serviciilor Publice Locale", aria de intervenție 2 "Planificare și programare regională".