Prima   -  Noutăți - La Chișinău s-a desfășurat a V-a ediție a Simpozionului Național “Dezvoltarea și exploatarea eficientă a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare” 2015

La Chișinău s-a desfășurat a V-a ediție a Simpozionului Național “Dezvoltarea și exploatarea eficientă a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare” 2015

   
20.11.2015   843 Accesări  

În perioada 19-20 noiembrie 2015, la Chișinău a avut loc cea de-a V-a ediție a Simpozionului Național "Dezvoltarea și exploatarea eficientă a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare" (DEESAC 2015). Evenimentul a fost organizat de către Asociația "Moldova Apă-Canal" (AMAC), cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și susținerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și a Ministerului Mediului (MM). 

În cele două zile de lucru au fost făcute 15 prezentări și comunicări, care au avut drept tematici reformarea sectorului de aprovizionare cu apă și de canalizare (AAC) în Republica Moldova, regionalizarea serviiciilor AAC, crearea și funcționarea operatorilor regionali, atragerea și valorificarea investițiilor externe în domeniu și schimbul de experiență și practici din domeniu cu alte țări (România și Bulgaria).

Constantin Becciev, directorul S.A „Apă-Canal Chişinău" și moderatorul evenimentului a menționat despre realizările și provocările cu care se confruntă domeniul AAC în Republica Moldova, precum și prioritățile instituției care o conduce în acest domeniu, menționând că "aprovizionare cu apă și canalizare este una din direcțiile prioritare atât la nivel național, cât și cel local, pentru că acest sector determină sănătatea consumatorilor. Scopul evenimentului de astăzi este punctarea problemelor actuale cu care se confruntă sectorul AAC, precum și trasarea unor căi privind soluționarea acestora". 

Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a declarat că asigurarea populației cu apă potabilă este una din prioritățile comune ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerul Mediului. "Politica asigurării cu apă și canalizare este una fezabilă pe termen lung, iar obținerea unor rezultate relevante este rodul unei continuități și coerențe a măsurilor luate de toți actorii implicați în acest proces. Astfel, pe parcursul ultimilor doi ani, în comun cu Ministerul Mediului și partenerii de dezvoltare MDRC, a realizat un amplu proces de programare regională sectorială, care a implicat evaluarea situației în domeniu și enunțarea unor scenarii strategice de dezvoltare a sectorului AAC", a subliniat viceministrul Anatol Usatîi. Totodată el a declarat că astfel de evenimente sunt foarte binevenite și eficiente pentru că "au misiunea de a extinde și consolida cooperarea dintre actorii implicați în domeniul AAC".

Dietrich Hahn, consultant internaţional superior GIZ în domeniul serviciilor publice locale a menționat faptul că fiecare instituție și entitate își are rolul său principal în aprovizionarea populației Republicii Moldova cu apă și canalizare, iar pentru ca rezultatele să nu întârzie să apară este nevoie de „eforturi comune la nivel local și național în coordonarea acestui proces, de prioritizare în ceea ce privește investițiile, dezvoltarea capacităților operatorilor din domeniu și, probabil, unul din cele mai importante elemente este ca oamenii să fie informați și să conștientizeze faptul că un serviciu calitativ de AAC costă și trebuie să fie achitat". 

La lucrările ediției a V-a a Simpozionului Național "Dezvoltarea și exploatarea eficientă a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare" - DEESAC 2015 au participat aproximativ 200 participanț, printre aceștia reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai primăriilor și consiliilor locale din peste 50 de localități urbane și rurale ale țării, managerii întreprinderilor "Apă-Canal" din republică, delegați ai Asociației Române și Bulgare a Apei, precum și ai agențiilor de dezvoltare internaționale. Potrivit organizatorilor, misiunea acestui eveniment este impulsionarea proceselor de dezvoltare și exploatare eficientă a sistemelor comununale de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

Amintim că, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" implementează trei proiecte-pilot în domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare în raioanele Rîșcani, Leova și Cahul cu un buget total de aproximativ 5 milioane de euro. 

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).