Prima   -  Noutăți - Conferința Națională ”Cooperarea transfrontalieră: realizări și perspective pentru Republica Moldova”

Conferința Națională ”Cooperarea transfrontalieră: realizări și perspective pentru Republica Moldova”

   
04.02.2016   1267 Accesări  

La Chișinău, s-a desfășurat, astăzi, Conferința Națională „Cooperarea transfrontalieră: realizări și perspective pentru Republica Moldova". Evenimentul a avut drept scop identificarea Programelor de Cooperare Transfrontalieră (CTF) finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru perioada 2014-2020 și responsabilitățile ce urmează a fi asumate de Republica Moldova pentru realizarea eficientă a programelor.

Totodată, în cadrul conferinței au fost prezentate ultimele evoluții și realizări în implementarea proiectelor finanțate din cadrul actualelor Programe de Cooperare Transfrontalieră eligibile pentru Republica Moldova. De asemenea, a fost organizată și expoziția proiectelor finanțate în cadrul Programelor CTF și Catalogul proiectelor realizate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor această conferință este de o importanță deosebită. La implementarea politicii de dezvoltare regională, soluționarea problemelor regionale poate fi realizată și prin intermediul programelor de cooperare transfrontalieră deoarece autoritățile locale beneficiază direct de proiectele finanțate de către UE. Desigur, proiectele de cooperare transfrontalieră constituie instrumente eficiente de cooperare cu țările membre ale UE, atât pentru rezolvarea problemelor comune, cât și pentru preluarea experienței", a subliniat în discursul său de debut, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Excelența Sa, Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova a menționat despre cooperarea transfrontalieră ca despre o platformă care contribuie la dezvoltarea relațiilor mai strânse dintre parteneri. Potrivit lui, toate proiectele desfășurate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră au drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor.

Conferința organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în parteneriat cu Cancelaria de Stat, a constituit o platformă de comunicare unde a fost realizat un schimb de opinii privind perspectivele viitoarelor colaborări, inițierea unor parteneriate între autorități și organizațiile din țările partenere, precum și din țara noastră.

În perioada 2007-2013, în cadrul programelor transfrontaliere, cele mai importante proiecte susținute de UE au fost: gazoductul Iaşi-Ungheni, sistemul de prevenire a inundaţiilor de pe râurile Siret şi Prut, etc.


4 februarie 2016

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor