Prima   -  Noutăți - Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 discutat astăzi la Ialoveni

Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 discutat astăzi la Ialoveni

   
23.03.2016   1068 Accesări  

Autoritățile publice locale de nivelele I și II din raioanele Hîncești, Ialoveni, Strășeni au participat astăzi, 23 martie, la o sesiune de informare despre Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020.

Evenimentul s-a desfășurat în orașul Ialoveni și a întrunit peste 70 de potențiali beneficiari a proiectelor de dezvoltare regională din cele trei raioane menționate mai sus. Potențialii aplicanți la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 au salutat inițiativa organizării acestor sesiuni de informare.

Reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Dorin Andros, prezent la întrunire, a comunicat celor prezenți despre faptul că scopul acestor ședințe este de a informa și de a promova o activitate transparentă a Concursului de propuneri de proiecte. " Aducem această informație către DVS nu pentru a recepționa cît mai multe cereri de finanțare, ci pentru a primi proiecte calitative și cu impact regional pentru a dezvolta localitățile și a elimina disparitățile regionale. Notele de proiect care le veți depune trebuie să fie în domeniile: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice. Astfel, vă aducem la cunoștință că la selectarea proiectelor vor sta la bază acele Programe Regionale Sectoriale(PRS) care au fost elaborate cu suportul reprezentanților regionali, persoane delegate de către DVS din fiecare raion. La acest moment avem 4 PRS-uri aprobate de Consiliul regional pentru Dezvoltare Centru, acestea sînt în domeniul: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu și eficiența energetică a clădirilor publice. În turism și sectorul de afaceri vor fi selectate proiectele care vor corespunde strategiilor sectoriale" a mai adăugat reprezentantul MDRC.

Președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu a propus organizatorilor să prezinte reușitele dezvoltării regionale din centrul țării specificînd astfel și procedura care o vor urma proiectele care au rămas fără finanțare din cele două Apeluri de proiecte organizate anterior din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

Specialiștii agenției au informat participanții despre specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte. Tot aici potențialii aplicanți au fost informați despre perioada depunerii documentației și termenii limită, durata concursului, regulile de desfășurare a acestuia, domeniile de intervenție și costurile eligibile.

Directorul interimar al ADR Centru, Eduard Ungureanu, a îndemnat potențialii aplicanți să studieze Instrucțiunea pentru utilizatori, dar și toate anexele care îi vor ajuta la completarea calitativă a cerințelor pentru depunerea cererilor de finanțare. „Toate informațiile necesare le găsiți pe pagina oficială a agenției: www.adrcentru.md. Tot aici găsiți grila de evaluare conform căreia vor fi apreciate cererile de finanțare înaintate. Specialiștii agenției sînt pregătiți să ofere suport dacă aveți anumite neclarități în procesul de pregătire a pachetului pentru depunere." Directorul ADR Centru a prezentat participanților la ședință procedura de completare a notei conceptuale și a cererii de finanțare complete.

Reprezentanții autorităților publice locale de nivelele I și II din raioanele Hîncești, Ialoveni, Strășeni au fost informați despre rolul și responsabilitățile actorilor implicați în implementarea proiectelor, aici fiin specificate atribuțiile și beneficiile fiecărei părți implicate în realizarea proiectelor de dezvoltare regională.

Întrunirea de astăzi a finalizat cu  sesiune de întrebări-răspunsuri. Potențialii aplicanți manifestă interes sporit întru atragerea fondurilor și dezvoltarea localităților din regiune. Această ședință se încadrează în sesiunea de informare despre Concursul  de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 pentru localitățile din Regiunea Centru. Astfel , în perioada 21-30 martie vor fi organizate ateliere de informare similare pentru toate localitățile din regiune.

Primul atelier de acest fel a fost desfășurat ieri, 21 martie, în orașul Rezina pentru potențialii aplicanți din Rezina și Șoldănești. Următorul atelier de informare va fi organizat la Nisporeni pe data de 25 martie curent și va întruni reprezentanții APL din raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași.

Graficul deplasărilor în teritoriu precum și alte informații utile pentru pregătirea pachetului de documente în vederea solicitării finanțării proiectelor din FNDR pot fi consultate aici

Prezentare generală: Concursul propunerilor de proiecteîn domeniul Dezvoltării Regionale (2016) 

 Rolul și responsabilitățile actorilor implicați în implementarea proiectelor 

Arrow Prev

              

          

Arrow Next