Prima   -  Noutăți - Încadrarea Republicii Moldova în familia Europeană a fost sărbătorită ieri la Orhei

Încadrarea Republicii Moldova în familia Europeană a fost sărbătorită ieri la Orhei

   
16.05.2016   1597 Accesări  

În după-amiaza zilei de ieri, 15 mai 2016, începînd cu ora 15.00, în Scuarul Europei din orașul Orhei, Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Consiliul raional Orhei au organizat un eveniment dedicat Zilei Europei în Regiunea Centru.

Evenimentul s-a desfășurat sub forma unui orășel european reprezentat de 5 state membre ale Uniunii Europene, Republica Moldova, reprezentanți ai PES și ADR Centru.
De asemenea, au participat cu expoziții meșteri populari și elevii școlii de pictură, iar elevii școlii de muzică din Orhei au oferit oaspeților un recital muzical menit să aducă un plus de valoare evenimentului. 
ADR Centru a împărtășit celor prezenți experiența de 6 ani de activitate, timp în care ADR Centru a realizat 21 proiecte regionale în Regiunea de Dezvoltare Centru. Graţie colaborării cu mai mulți parteneri locali şi naţionali, pe parcursul activității am reuşit să aducem dezvoltarea regională la un nou nivel cantitativ şi calitativ, obţinînd o mai bună înţelegere de către societate a importanţei planificării integrate și implementării proiectelor de anvergură regională.

În cei 6 ani de activitate am reușit să implementăm cu succes 21 proiecte regionale în valoare de circa 250 milioane lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) și aproximativ 50 milioane lei din sursele donatorilor externi.

Astfel în Regiunea Centru au fost construite:

  • 3 poligoane moderne de depozitare a deșeurilor;
  • 30 km de drum renovat;
  • 65 km de apeduct construit;
  • 15 km de canalizare, 1 stație de tratare, 1 stație de epurare a apelor reziduale construite;
  • 1 Casă de ambalare a strugurilor contruită;
  • 5 clădiri istorico-arhitecturale renovate și 1 complex turistic sportiv construit;
  • 1 spital regional unde au fost implementate măsuri de eficiență energetică.

Aceste rezultate remarcabile au fost posibile inclusiv datorită susținerii donatorilor și partenerilor Europeni, care au investit în dezvoltarea Regiunii Centru, și a întregii țări.

Statele membre UE, participante la evenimentul de la Orhei, au fost reprezentate de elementele principale care le caracterizează. Aici au putut fi observate: panouri informative, un ghid care răspundea la întrebări și crea impresia unei excursii imaginare, dar și reprezentarea unor personalități naționale marcante și elemente specifice ale bucătăriei naționale.

Galerie foto