Prima   -  Noutăți - Ședință de lucru cu participarea reprezentanților Proiectului Elveției de Apă și Sanitație

Ședință de lucru cu participarea reprezentanților Proiectului Elveției de Apă și Sanitație

   
31.05.2016   1212 Accesări  

Astăzi, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a fost gazda unei ședințe cu participarea reprezentanților Proiectului Elveției de Apă și Sanitație (Apa San). Întrunirea a fost organizată la inițiativa ADR Centru cu scopul de a identifica criteriile de îmbunătățire a cererilor de finanțare din domeniul Apă și canalizare care au fost promovate în etapa II-a a Concursului de propuneri de proiecte din FNDR pentru perioada 2017-2020.

Astfel, în cadrul acestei întruniri reprezentanții Apa San au împărtășit din experiența lor de analiză și prioritizare a proiectelor conform criteriilor de importanță majoră pentru domeniul apă și sanitație. Proiectului Elveției de Apă și Sanitație (Apa San) are o experiență de 9 ani în implementarea cu succes a proiectelor în domeniu în țara noastră. Criteriile stabilite în cadrul acestei întrevederi vor fi aduse la cunoștința aplicanților a căror note conceptuale din domeniul AAC au fost selectate pentru etapa II-a a concursului astfel încît cererile de finanțare, care vor fi depuse ulterior, să fie calitative și să conțină informațiile necesare importante pentru buna implementare a proiectelor.

Eduard Ungureanu, directorul ADR Centru, a mulțumit coordonatorului de proiect în cadrul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație (Apa San), Jonathan Hecke, pentru atenția acordată Regiunii Centru și deschiderea față de inițiativele ADR Centru de a identifica activități comune pentru o colaborare frumoasă. "Este o deosebită plăcere pentru noi să vă avem astăzi în Regiunea Centru. Ne bucurăm că sînteți deschiși în a ne împărtăși din vasta DVS experiență de implementare a proiectelor în domeniul apă și sanitație. Sperăm ca colaborarea noastră să fie una productivă, iar de rezultatele noastre comune să aibă de beneficiat locuitorii Regiunii Centru", a precizat directorul ADR Centru, Eduard Ungureanu.

În timpul ședinței de lucru Jonathan Hecke, a vorbit despre importanța criteriilor de selectare a proiectelor. De asemenea, aici s-a discutat despre inițierea unor activități de acordare a suportului consultativ operatorilor de servicii de apă și sanitație din regiunea Centru, dar și despre elaborarea master planului pentru un proiect ce prevede asigurarea raionului Ialoveni cu sistem de canalizare.

 Reamintim că la începutul lunii mai curent, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Jonathan Hecke, coordonator de proiect în cadrul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație (Apa San) în Republica Moldova au trasat obiectivele prioritare de dezvoltare și au identificat potențiale proiecte comune în cadrul unei întrevederi oficiale. Atunci Jonathan Hecke, a precizat că Proiectul Apa San prevede cofinanțarea și implementarea în comun a proiectelor de investiții în infrastructura de alimentare cu apă și sanitație.  De asemenea, Jonathan Hecke a comunicat că din suma totală, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere, 10% constituie contribuția  potențialilor  beneficiari (autoritățile publice locale de nivelul I și II), 45 la sută este contribuția Apa San și cu alte 45% din sumă vor contribui Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor prin fondurile naționale pe care le gestionează.

La finele lunii aprilie, MDRC, Ministerul Mediului și Apa San au semnat un Memorandum de Înțelegere în vederea realizării fazei III a Proiectului "Apă și sanitație (ApaSan) în Republica Moldova".

Documentul prevede asigurarea condiţiilor adecvate pentru implementarea cu succes a unei noi etape a proiectului, obiectivul lui fiind îmbunătăţirea accesului durabil al populației rurale din Republica Moldova la apă potabilă de calitate și sanitație. 

Costul total al fazei III a proiectului ApaSan constituie circa  7,3 mln euro, din care 1 mln euro constituie contribuția Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA).