Prima   -  Noutăți - În Regiunea Centru au fost finalizate sesiunile de informare pentru aplicanții a căror note conceptuale au fost promovate în cea de-a II-a etapă a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

În Regiunea Centru au fost finalizate sesiunile de informare pentru aplicanții a căror note conceptuale au fost promovate în cea de-a II-a etapă a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

   
20.06.2016   360 Accesări  

Autoritățile publice locale (APL) ale căror note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională au fost admise în etapa a II-a a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020  s-au reunit în cadrul unor sesiuni de informare și clarificare în Ialoveni, orașul reședință al ADR Centru.

Atelierele de informare s-au desfășurat în perioada 09-17 iunie, curent și au întrunit aplicanții proiectelor conform domeniilor de intervenție specifice precum: managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice, infrastructura drumurilor regionale și locale și eficiența energetică a clădirilor publice

La cele 5 ședințe consultative organizate au participat circa 110 persoane.

În cadrul ședinței, specialiștii ADR Centru au vorbit despre cadrul strategic sectorial pentru domeniul de intervenție specific. Totodată, aplicanților prezenți la ședințe li s-a atras atenția asupra completării corecte a cererii de finanțare, anexelor acesteia și procedurii de depunere a cererii complete de finanțare, conform instrucțiunii pentru utilizatori.

În acest context, directorul ADR Centru, Eduard Ungureanu, le-a sugerat participanților la ședință să acorde o deosebită atenție procedurii de completare a cererilor de finanțare și să consulte specialiștii agenției atunci cînd întîlnesc anumite obstacole la îndeplinirea cerințelor.

Termenul limită pentru depunerea cererilor complete de finanțare în cadrul celei de-a II-a etape a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020 este data de 22 august 2016.

Amintim că din cele 143 de note conceptuale depuse, în Regiunea Centru,  în cadrul Concursului de Propuneri de Proiecte din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru anii 2017-2020 în cea de-a II-a etapă, au fost promovate 84 de idei de proiecte.


Întrebări frecvente adresate în timpul Sesiunilor de informare despre Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020, etapa II

1. Poate fi modificată suma proiectului indicată în Nota Conceptuală, dacă după elaborarea documentației tehnice suma reală nu corespunde cu cea prognozată?

Suma totală și solicitată din FNDR poate fi modificată la etapa de depunere a Cererii de Finanțare, cu condiția ca limitele minime și maxime stabilite pe domenii să fie respectate. De asemenea e important ca să nu fie modificat conceptul proiectului (produsele și rezultatele).

2. Este neapărat necesar ca declarațile de parteneriat să fie aprobate prin deciziile consiliului local?

Declarația de parteneriat, atît al aplicantului cît și pentru fiecare partener în parte, este obligatoriu să fie aprobată prin decizia Consiliului Local/Raional (în caz că aplicant sau partener este Consiliul Raional).

3. Dacă aplicantul și partenerii au declarațiile de parteneriat din Apelul II de Propuneri de Proiecte aprobate prin decizia consiliului local și conceptul proiectului nu s-a modificat mai sunt valabile aceste declarații și pentru concursul actual?

Nu, pentru concursul actual este necesar aprobarea unor noi decizii.

4. Dacă suma solicitată din FNDR depășește 25 mln. lei este obligatoriu prezentarea Studiului de Fezabilitate?

Da, Studiul de Fezabilitate este obligatoriu pentru proiectele a căror cost de implimentare este mai mare de 25 mln. lei.

5. Expertizarea Ecologică a proiectelor în domeniul Aprovizionare cu Apă și Canalizare este obligatorie?

Da, pentru proiectele în domeniul dat Expertiza Ecologică este obligatorie.

6. Cheltuielile administrative sunt eligibile pentru finanțare din FNDR?

Toate costurile eligibile și neeligibile sunt expuse clar în Instrucțiunea pentru Utilizatori. Astfel cheltuielile administrative nu sunt eligibile pentru finanțare din FNDR.

7. Proiectul tehnic are mai mult de 24 luni este necesar să fie reactualizat?

Conform Instrucțiunii pentru Utilizatori, documentația tehnică ce depășește 24 luni de la verificare necesită a fi actualizată, iar devizul de cheltuieli mai vechi 12 luni necesită la fel actualizare la prețurile curente.

8. Verificarea și expertizarea proiectelor tehnice e obligatorie la Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor?

Da, este obligatorie.

9. Pentru proiectele de Eficiență Energetică este obligatoriu prezentarea Raportului de Audit Energetic?

Da, este obligatoriu prezentarea Raportului de Audit Energetic.

10. Este necesar de omologat traseul turistic?

Dacă la momentu el nu este omologat, atunci această activitate este necesară.