Prima   -  Noutăți - Ministrul Vasile Bîtca și Excelența Sa Daniel Ioniță au discutat despre proiectele de dezvoltare durabilă ce vor fi realizate cu susținerea Guvernului României

Ministrul Vasile Bîtca și Excelența Sa Daniel Ioniță au discutat despre proiectele de dezvoltare durabilă ce vor fi realizate cu susținerea Guvernului României

   
14.07.2016   553 Accesări  

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Daniel Ioniță, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova au discutat, astăzi, despre proiectele de dezvoltare durabilă ce vor fi inițiate anul acesta cu susținerea Guvernului României. Întrevederea oficialilor a avut loc la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

"Apreciem încrederea pe care o manifestă România faţă de Republica Moldova și suntem onorați că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a reușit să realizeze în comun mai multe proiecte. Subliniem suportul acordat pentru reconstrucția caselor din raionul Hânceşti ce au fost distruse în urma inundaţilor în vara anului 2010, construcția Gazoductului Iaşi-Ungheni, realizarea Programului de renovare a grădinițelor în 2014 și continuarea Programului în acest an. De asemenea, recent, Guvernul României și-a exprimat disponibilitatea de a oferi alte  100 de microbuze pentru instituţiile de învăţământ. Totodată, avem în derulare două proiecte de dezvoltare durabilă:  "Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova" , finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României și proiectului-pilot privind îmbunătățirea sistemelor de aprovizionare a apei și canalizare în satul Roșu, raionul Cahul, proiect realizat în comun cu România și Germania, în cadrul proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", a accentuat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

 La rîndul său, Excelența Sa, Daniel Ioniță a precizat că  scopul vizitei la minister este de a continua proiectele și bunele practici realizate împreună.

  "Au fost realizați pași buni și concreți, vom continua să realizăm proiecte de succes. Republica Moldova este o prioritate pentru România și vom continua să consolidăm relațiile bilaterale. Acordul de 100 mln euro este un instrument  palpabil și pentru noi și pentru dumneavoastră. Vă asigur că proiectele inițiate vor derula în continuare, vom continua cu reparația grădinițelor și cele 100 de microbuze pentru instituțiile de învățămînt. Vrem să diversificăm asistența pentru ca să beneficieze toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie și limbă vorbită. De asemenea, Guvernul României este dispus să aloce bani și pentru elaborarea Planurilor Urbanistice Generale pentru mai multe localități din Republica Moldova. Urmează, ca în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor de la Chișinău să decidem lista localităților beneficiare", a subliniat Excelența Sa, Daniel Ioniță, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova.

La finalul discuțiilor, ministrul Vasile Bîtca l-a invitat pe Ambasadorul  Daniel Ioniță să efectueze o vizită la proiectele realizate și în derulare, implementate cu suportul Guvernului României.

Amintim, în anul 2010, la Bucureşti a fost semnat Acordul de Colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

14 iulie 2016

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor