Prima   -  Noutăți - Evaluarea impactului proiectului „Colaborare regională pentru îmbunătățirea condițiilor social- economice a s. Sireți și s. Roșcani, raionul Strășeni”

Evaluarea impactului proiectului „Colaborare regională pentru îmbunătățirea condițiilor social- economice a s. Sireți și s. Roșcani, raionul Strășeni”

   
14.07.2016   524 Accesări  

Specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) s-au întrunit astăzi, 14 iulie, într-o ședință de lucru cu scopul evaluării impactului unuia dintre proiectele regionale implementate în centrul Republicii. Este vorba de proiectul „Colaborare regională pentru îmbunătățirea condițiilor social- economice a s. Sireți și s. Roșcani, raionul Strășeni". Acest proiect a fost realizat în anul 2012. În cadrul acestuia a fost reconstruit un pod, dar și reparat drumul care unește satele Sireți și Roșcani (L445) pe o lungime 1,8 km.

Obiectivul principal al proiectului  este realizarea lucrărilor de renovare a drumului dintre cele două localități ce face conexiune cu drumul  internațional Chișinău - Ungheni.  Suma totală a proiectului a constituit 11 131,2 mii lei, dintre care 10 698,3 mii lei au fost acordate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Restul costului - 432 908 lei , au fost  acoperite de partenerii acestui proiect primăria Sireți, primăria Roșcani și Consiliul raional Strășeni.

În cadrul întrunirii a fost studiată documentația de proiect în întregime (începînd cu cererea de finanțare). Totodată s-a efectuat o vizită la fața locului unde s-a discutat cu beneficiarii proiectului, antreprenorii care au executat lucrările, dar și localnicii celor două sate despre proiect și impactul acestuia asupra calității vieții lor.

În urma acestei evaluări, reprezentanții MDRC urmează să elaboreze raportul de monitorizare și evaluare a impactului. Acesta va conține observațiile și recomandările necesare pentru evitarea ulterioară a lacunelor înregistrate astăzi în procesul de implementare a altor proiecte de dezvltare regională. 

 Realizarea acestui proiect regional facilitează în prezent accesul tututor locuitorilor la serviciile medicale din Strășeni, iar elevii merg mai ușor la școală.  Localnicii își aduc aminte și acum de zilele în care au pus umărul la lucrările de construcție și reparație pentru că erau nerăbdători să aibă cît mai curînd acces la un drum nou și sigur.

Autoritățile publice locale sînt direct reponsabile de asigurarea durabilității proiectelor realizate, astfel încît locuitorii să se poată bucura un timp îndelungat de beneficiile investițiilor făcute.

Galerie foto