Prima   -  Noutăți - În raionul Rezina vor fi construite locuințe sociale

În raionul Rezina vor fi construite locuințe sociale

   
02.11.2016   1869 Accesări  

În raionul Rezina vor fi construite locuințe sociale. Decizia de inițiere a proiectului a fost aprobată, astăzi, în cadrul unei ședințe oficiale la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). Ministrul Vasile Bîtca, împreună cu specialiștii ministerului  și reprezentanții autorităților publice locale din raion au discutat, în cadrul ședinței, despre etapele de realizare a proiectului și principalele provocări.

Potrivit reprezentanților MDRC, cererea de participare în proiect a fost prezentată de autoritățile  publice locale anul trecut, iar ulterior, au fost purtate negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru acordarea împrumutului.

" În raionul Rezina vor fi oferite 72 de apartamente sociale, reconstrucția propriu-zisă va demara în anul 2017.  Vor fi reconstruite apartamente cu 2, 3 și 4 odăi. Costul total al proiectului constituie 2,2 mln  euro. Avem siguranța că proiectul va fi realizat cu succes, deoarece cei implicați în proces au învățat să depășească provocările din experiențele anterioare", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, președintele Comitetului de supraveghere al Proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile II, Vasile Bîtca, în debutul ședinței.

Managerul Unității de Implementare a Proiectului de construcție a locuințelor sociale (UIP), faza II, Iunona Lungul a precizat că pe agenda ședinței Comitetului de Supraveghere al UIP au fost incluse două subiecte, iar scopul reuniunii  a fost de a  lansa procesul de implementare și finanţare a lucrărilor de construcţie și serviciilor aferente.

"Va fi finalizat un bloc locativ cu 9 etaje și subsol, lăsat în paragină de mai bine de 15 ani. Spațiul interior al clădirii va fi replanificat. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de consolidare a rezistenței elementelor structurii portante a clădirii prin armarea și betonarea planșeelor degradate, restabilirea stratului de protecție a armaturii pereților, dar și alte măsuri", a precizat Iunona Lungul.   

  Amintim, locuințele sociale în Republica Moldova sunt construite în cadrul unui proiect susținut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ce oferă țării noastre un împrumut de circa 20,4 mln euro, pe un termen de până la 20 de ani. Până la sfârșitul anului 2018, când va fi finalizată faza II a proiectului, vor fi construite circa 700 de locuințe sociale în 8 raioane ale țării.