Prima   -  Noutăți - În perioada 2017-2020 din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională vor fi realizate 52 de proiecte investiționale în valoare 1,3 miliarde de lei

În perioada 2017-2020 din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională vor fi realizate 52 de proiecte investiționale în valoare 1,3 miliarde de lei

   
19.12.2016   606 Accesări  

Membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au aprobat, astăzi, în cadrul unei ședinței, lista proiectelor propuse pentru a primi finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, în următorii patru ani.

Potrivit evaluării realizate de comisia interministerială, proiectele propuse pentru finanțare au impact regional, asigură durabilitatea proiectelor, inclusiv modalitatea de gestionare a bunurulor post-implementare, precum și se încadrează în prioritățile și obiectivele concursului de selectare a proiectelor.

"Pentru perioada 2017-2020, în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională sunt planificate alocații de la bugetul de stat în mărime de circa 1 miliard de lei.  În acest context, ținînd cont și de beneficiile pentru localități, proiectele au fost evaluate în mai multe etape: pentru a observa dacă corespund obiectivelor și priorităților concursului de proiecte, dacă dețin studii de fezabilitate, proiecte tehnice actualizate, soluțiile tehnice relevante, inclusiv documentație tehnico-economică coerentă", a menționat Viceprim-ministru, ministrul Economiei, președintele CNCDR, Octavian Calmîc.   

 Principalele domenii de intervenție pentru care au fost depuse propuneri de proiecte țin de infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infracstructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficineța energetică a clădirilor publice.

" În prima etapă a concursului au fost depuse 321 note conceptuale de proiecte, în sumă de circa 7,8 miliarde lei, ce reprezintă necesitățile de dezvoltare a localităților, parvenite din partea APL de nivelul I și II. După mai multe etape de evaluare, 52 de proiecte, în valoare de 1,3 miliarde de lei, vor primi finanțare începînd cu anul viitor. Cele mai multe proiecte țin de domeniul aprovizionării cu apă și sanitație. Pentru proiectele ce nu vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională, vom căuta alte surse de finanțare, inclusiv vom negocia cu partenerii de dezvoltare", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionaleși Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul ședinței CNCDR.  

Arrow Prev

              

          

Arrow Next