Prima   -  Noutăți - Viorel Jardan: Așteptările în ceea ce ține de dezvoltarea Regiunii Centru sînt foarte mari

Viorel Jardan: Așteptările în ceea ce ține de dezvoltarea Regiunii Centru sînt foarte mari

   
13.01.2017   1567 Accesări  

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Viorel Jardan, a acordat la început de an un interviu Agenţiei MOLDPRES, în care se referă la proiectele prioritare pentru zona de  centru a R. Moldova. 

Întrebare: Care au fost cele mai relevante proiecte realizate de ADR Centru în anul 2016?

Răspuns: Anul 2016 a fost unul plin de realizări frumoase pentru Regiunea Centru. Am reuşit să continuăm investițiile în restaurarea Conacului Manuc Bey din orașul Hîncești. Am construit drumuri și sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Telenești și în localitățile din apropierea orașului. Totodată, a avut continuitate şi proiectul de eficientizare energetică a Spitalului regional din Orhei, dar și multe alte programe realizate de echipa ADR Centru. Atît din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR), cît și cu suportul partenerilor de dezvoltare am reușit să aducem investiții importante în regiune și ne dorim ca și în anul 2017 să continuam inițiativele pe care le-am început. Aici aș vrea să mulțumesc partenerilor, precum şi administraţiilor publice locale din regiune, pentru cooperare și pentru munca depusă pentru a creşte nivelul de trai al locuitorilor din zona de centru.

Î: Care sînt domeniile unde s-ar fi putut face mai mult, dar din varii motive nu s-a reuşit?

R: Mereu este loc pentru mai mult și pentru mai bine. Mai ales într-o regiune unde sînt atîtea lucruri importante de făcut, unde oamenii își pun speranțe în noi și unde posibilitățile pe alocuri ne împiedică să realizăm ceea ce ne dorim. S-ar fi putut realiza mai mult în diverse domenii. Am fi putut implementa mai multe proiecte de dezvoltare regională, care necesită investiții imediate, dar din cauza bugetului modest al FNDR lucrul acesta nu s-a reușit pe deplin.

Nu am valorificat suficient potențialul de cooperare cu statele din Uniunea Europeană, în diverse domenii, inclusiv atragerea mai multor investiții în regiune. Din păcate, încă n-am reuşit  să creăm în deplină măsură condiții mai bune din punct de vedere al infrastructurii pentru dezvoltarea afacerilor și încurajarea oamenilor cu inițiativă din regiune.

Întrebare: După părerea Dvs, care sînt punctele tari şi, respectiv, cele slabe ale Regiunii de Dezvoltare Centru?

Răspuns: În regiune avem multe locuri frumoase, cu un potențial de dezvoltare a turismului, avem amplasate aici majoritatea întreprinderilor din ţară de prelucrare a fructelor și legumelor și mai mult de jumătate din întreprinderile vitivinicole.

Un mare avantaj reprezintă și proximitatea de capitala țării. Localitățile care se găsesc în imediata apropiere de Chișinău au un ritm de dezvoltare mai dinamic și noi tindem să eliminăm disparitatea din regiune prin creșterea nivelului de dezvoltare a tuturor satelor și orașelor din centrul ţării. Apropierea de Chișinău ne deschide noi posibilități prin conexiunea directă la căile de acces rutier, aerian și feroviar.

Totodată, principala bogăție a regiunii sînt oamenii. De aceea în activitatea noastră punem accent pe crearea locurilor de muncă și a facilităților, menite să asigure un trai decent populației din regiune. Acest aspect lasă mult de dorit în zona  de centru. Pentru a redresa situaţia, în mare măsură ne concentrăm activitatea asupra reabilitării infrastructurii fizice. 

Însă unul dintre cele mai dureroase aspecte rămîne totuși infrastructura rutieră și căile de acces. Cea mai gravă problemă invocată de cetățeni sînt drumurile proaste, de aceea aici trebuie de intervenit în primul rînd prin corelarea fondurilor naționale, dar și cu sprijinul partenerilor externi.

Î: Ce şi-ar dori directorul ADR Centru să vadă primordial implementat pe viitor în zona de centru a ţării?

R: Așteptările pentru viitorul apropiat în ceea ce ține de dezvoltarea Regiunii Centru sînt foarte mari. Ne dorim ca locuitorii să aibă condiții decente de trai, or, astfel, una dintre prioritățile noastre ține de creșterea indicatorului de aprovizionare cu apă și canalizare de la circa 30 % actual la 75% către sfîrșitul anului 2020.

De asemenea, ne dorim soluționarea problemei deșeurilor, care reprezintă o bombă cu explozie întîrziată. Pentru viitorul apropiat, ne-am propus şi o îmbunătățire a infrastructurii de afaceri, cu crearea noilor locuri de muncă.

Îmbunătățirea căilor de acces către obiectivele turistice din regiune, dar și promovarea acestora, este un alt obiectiv pe care-l urmărim pentru perioada imediat următoare.

Mai nou, ne dorim și creșterea numărului de instituții publice eficientizate energetic. Un exemplu relevant este Spitalului de la Orhei, unde cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei am reușit să reducem substanțial cheltuielile.

Sperăm să reușim într-un timp util să intervenim în fiecare dintre sectoarele enumerate pentru a putea vorbi de  o bună dezvoltare a Regiunii Centru.