Prima   -  Noutăți - Ședința de Consultare publică a Programului Regional Sectorial în domeniul atractivității turistice în Regiunea Centru

Ședința de Consultare publică a Programului Regional Sectorial în domeniul atractivității turistice în Regiunea Centru

   
18.01.2017   1150 Accesări  

Miercuri, 18 ianuarie 2017,  ADR Centru a organizat Ședința de consultare publică a proiectului Programului Regional Sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice. La ședință au participat reprezentanți ai CRD Centru, ADR Centru, ai Consiliilor raionale, primari, dar și ai asociațiilor obștești din RD Centru.

Ala Bragoi, reprezentant al ADR Centru a vorbit despre scopul elaborării programului, cît și despre metodologia aplicată în procesul de elaborare a documentului. Programul propune o abordare clară şi realistă pentru îmbunătăţirea sectorului turistic. Scopul de bază este de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile şi de a crea condiţii pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în domeniul turismului, ce corespund necesităţilor de dezvoltare ale sectorului în Regiunea de Dezvoltare Centru și fiind conforme cu politicile sectoriale, practicile existente şi cadrul strategic relevant.

Viorel Miron, expert în domeniul turismului, Director al asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova,  a vorbit invitaților despre profilul turistic al RD Centru , despre punctele forte și cele slabe ale turismului în regiune, principalele trasee turistice,  dar a prezentat și un șir de date statistice importante ce țin de domeniul respectiv.

Participanții la ședință au discutat viziunea de dezvoltare a sectorului, obiectivele și măsurile de intervenție identificate împreună cu membrii Grupului Regional Sectorial în domeniul turismului și integrate în proiectul programului.

Ion Țugulea, vicepreședintele raionului Nisporeni,  a menționat despre necesitatea armonizării legislației pentru intervențiile operate la obiectivele de menire culturală, dar și despre necesitatea implementării acțiunilor de conștientizare a populației din localitățile regiunii referitor la necesitatea dezvoltării sectorului turistic din regiune.

Alexei Burlacu, membru CRD Centru, primar al satului Rogojeni, raionul Șoldănești a menționat că multe localități dispun de atracții turistice importante, dar autoritățile publice nu au posibilitate să le reabiliteze cu forțe proprii, de aceea este necesar ca programul să prevadă sinergizarea eforturilor pentru elaborarea proiectelor complexe și promovarea acestora cu scopul de a identifica surse reale de finanțare.

Toate propunerile, parvenite în cadrul ședinței de consultare publică a documentului, vor fi analizate și vor fi operate completări în documentul final, care va fi propus pentru aprobare membrilor CRD Centru la ședința din 26 ianuarie curent.

Proiectul PRS în domeniul atractivității turistice poate fi consultat accesînd linkul: http://adrcentru.md/libview.php?l=ro&idc=340&id=2868&t=/Noutati/Consultari-publice-a-Programului-regional-sectorial-in-domeniul-creterii-atractivitatii-turistice-pentru-Regiunea-de-Dezvoltare-Centru