Prima   -  Noutăți - Experiența dezvoltării urbane prin planificarea teritorială eficientă din Cehia a fost transmisă colegilor din Moldova, Ucraina și Georgia

Experiența dezvoltării urbane prin planificarea teritorială eficientă din Cehia a fost transmisă colegilor din Moldova, Ucraina și Georgia

   
21.03.2017   14187 Accesări  

În perioada 13-17 martie 2017 a avut loc vizita de studiu cu tematica "Dezvoltarea Urbană prin Planificarea Teritorială Eficientă", unde au participat reprezentanți din 3 țări: Moldova, Ucraina și Georgia.  Din componența echipei internaționale de participanți a făcut parte și Ala Bragoi, șef al secției Planificare Strategică și Programare, ADR Centru.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului DETLUP (Development through Land Use Planning) finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Visegrad Fund și co-organizat de Agenția de Inovare și Transfer Tehnologic, partener local al proiectului DETLUP , avînd ca parteneri Asociaţia obştească UzemnePlany din Slovacia şi Asociaţia de Planificare Urbană şi Regională, Cehia.

În cadrul instruirii experții din Cehia au prezentat metode, soluții și instrumente practice pentru planificarea teritorială eficientă. De asemenea, au fost prezentate și discutate soluțiile pentru îmbunătăţire a sectorului de dezvoltarea urbană din Republica Moldova și cele mai bune practici din Cehia.

Au fost vizitate așa instituții ca Ministerul Dezvoltării Regionale, unde a fost prezentat sistemul de planificare teritorială din Cehia, Institutul de planificare teritorială, unde s-a discutat despre organizarea bazelor de date pentru procesul de planificare; Universitatea Tehnică din Praga, ude s-au prezentat metode moderne de planificare teritorială.

Temele principale care au fost discutate între participanții echipei internaționale au fost:

  • Creșterea gradului de conștientizare a grupurilor țintă cu privire la dezvoltarea regională și locală;
  • Facilitarea accesului la cadrul legal existent în domeniu și practicile de participare ale publicului în planificarea urbană, reieșind din experineța Cehiei;
  • Promovarea și dezvoltarea abilităților tehnice ale părților interesate în domeniul planificării urbane durabile.

Acest eveniment a avut ca scop îmbunătățirea cunoștințelor autorităților regionale, ONG-urilor de profil, arhitecților și specialiştilor în urbanizm privind planificarea și utilizarea eficientă a terenurilor, precum și dezvoltarea abilităților tehnice ale părților interesate în planificarea urbană.