Prima   -  Noutăți - Fortificarea rolului Consiliului de Dezvoltare Regională pe agenda membrilor din Centrul Republicii

Fortificarea rolului Consiliului de Dezvoltare Regională pe agenda membrilor din Centrul Republicii

   
28.06.2017   915 Accesări  

ADR Centru sub egida Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL) desfășoară, astăzi, 28 iunie, la Costești, un atelier de fortificare a rolului Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru în procesul de dezvoltare regională. Astfel, membrii CRD Centru discutată modalitățile de suport pentru creșterea rolului Consiliului prin instituționalizarea Comisiilor regionale sectoriale.

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a salutat prezența membrilor CRD Centru la acest eveniment foarte important pentru buna desfășurare a activității Consiliului în vederea creșterii rolului acestei structuri în procesul de dezvoltare regională. „Suntem bucuroși să vă salutăm astăzi în cadrul acestui atelier unde ne propunem să discutăm un subiect destul de sensibil, dar foarte important, cum ar fi rolul CRD pentru Regiunea Centru. Ne dorim ca astăzi să ne atingem scopul propus inițial pentru ca pe viitor activitatea consiliului să corespundă așteptărilor noastre. Acest lucru va duce negreșit la generarea schimbărilor în dezvoltarea localităților din Centrul Republicii."

De asemenea, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, membru CRD Centru, a venit cu un cuvînt de salut în calitate de gazdă a locației exprimîndu-și convingerea că acest atelier va ajuta fiecare membru să clarifice multe din întrebările apărute pe parcursul activității în cadrul consiliului.

Petru Veveriță, consultant superior național în Planificare și Programare Regională al Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ), a subliniat că „acest atelier a fost inițiat pentru ca împreună cu echipa de experți să fie acordat un suport substanțial membrilor CRD Centru și să identificăm opțiuni pentru găsirea soluțiilor de fortificare a rolului acestei structuri reprezentative".

Posibilitățile limitate ale CRD pentru luarea deciziilor, nivelul redus de implicare și lipsa motivării în participare, lipsa resurselor financiare pentru dezvoltarea capacităților, conlucrarea insuficientă a Consiliului cu instituțiile la nivel central și local sunt doar câțiva factori semnalați periodic de către membrii CRD Centru. În acest context, se urmărește crearea și consolidarea unor platforme pentru guvernare sectorială, structuri ce, odată înființate sub forma unor Comisii regionale sectoriale și grupuri de lucru, vor dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor CRD Centru. Viitoarele structuri vor avea drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitelor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv. În acest context, fiecare participant la eveniment a avut posibilitatea să își exprime așteptările de la acest atelier de lucru, fiind exprimat interesul sporit față de rolul Comisiilor regionale sectoriale și beneficiul cetățenilor în urma creării acestora.

Atelierul de lucru este format din câteva sesiuni, bazate pe implicarea activă a membrilor consiliului în discuțiile pe marginea conceptualizării Comisiilor regionale sectoriale, precum și a aspectelor funcționale ale acestora. Astefl, în cadrul acestui atelier s-a convenit ca în perioada următoare, unul din rezultatele principale în acest sens va fi selectarea preliminară a membrilor acestor Comisii.

Proiectul MSPL, care a sprijinit desfășurarea atelierului de lucru pentru membrii CRD Centru, este implementat de GIZ şi susținut financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

GALERIE FOTO