Prima   -  Noutăți - Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru s-au întrunit astăzi la Costești în cadrul unei ședințe ordinare

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru s-au întrunit astăzi la Costești în cadrul unei ședințe ordinare

   
28.06.2017   1224 Accesări  

Costești, 28 iunie 2017. Membrii Consiliului s-au întrunit astăzi pentru a pune în discuție și a aproba un șir de documente importante care vor asigura dezvoltarea durabilă a regiunii pentru perioada următoare.

La ședința de astăzi au participat 12 din 51 de membri ai CRD Centru, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai ADR Centru, ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei(GIZ).

Din lipsa de cvorum, membrii prezenți la ședință au audiat informațiile cuprinse în agendă fără a pune la vot documentele ce urmau să fie aprobate în cadrul acestei întruniri.

În deschiderea ședinței, Dorin Andros, Secretar de Stat, și-a exprimat regretul cu privire la prezența și interesul scăzul al membrilor CRD de a lua parte la ședințele ordinare ale Consiliului. Tot aici, reprezentantul de stat, a vorbit despre buna colaborare dintre MDRC, ADR Centru și reprezentanții Grupurilor de Lucru din regiune care prin eforturi comune au reușit elaborarea a 4 Programe Regionale Sectoriale și a portofoliilor de proiecte pentru Regiunea Centru.

Igor Malai, Şef-adjunct Direcţie generală dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a salutat participanții la ședință, exprimîndu-și recunoștința pentru activitatea Consiliului și apreciind eforturile de colaborare în vederea dezvoltării Regiunii Centru. De asemenea, reprezentantul MDRC, a accentuat necesitatea consolidării capacităților membrilor CRD pentru promovarea activităților ADR Centru, prin informarea publicului din regiune referitor la realizările comune.

Viorel Jardan, Directorul ADR Centru, a prezentat în cadrul ședinței de astăzi raportul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020 în semestrul I al anului 2017. Respectivul raport il puteți accesa pe pagina oficială a Agenției www.adrcentru.md la compartimentul Planificare și programare regională/Planuri și rapoarte.  

Unul dintre cele mai importante documente strategice prezentate astăzi membrilor CRD Centru a fost Programul regional sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin al afacerilor. Proiectul documentului a fost supus consultărilor publice și îmbunătățit în urma tuturor propunerilor parvenite din teritoriu pentru ca în final să avem un document calitativ și reprezentativ. Programul Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin al afacerilor poate fi consultat pe pagina oficială a Agenției www.adrcentru.md. Acesta urmează să fie supus votului la următoarea ședință a CRD Centru. 

De asemenea, cei prezenți la ședință au audiat o informație cu privire regulamentul și formarea Comisiilor Regionale Sectoriale (CRS) pentru Regiunea Centru. Acest subiect a fost discutat pe larg în prima jumătate a zilei cînd membrii CRD Centru au fost antrenați într-un atelier de fortificare a rolului acestei instituții întru dezvoltarea echilibrată a regiunii.

În cadrul aceleiași ședințe, Rotari Rodica, specialist principal în Secţia statistică regională a MDRC a prezentat Raportul de evaluare a impactului pentru proiectul „Grup de producători și Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export". Astfel, cei prezenți au fost îndemnați să preia această experiență frumoasă a producătorilor de struguri din Costești, care împreună cu reprezentanții APL au avut această inițiativă de dezvoltare a primei Case de ambalare din Republica Moldova.

Amintim că CRD Centru este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de dezvoltare Centru, în componența căreia intră municipiul Orhei, Hîncești, Strășeni, Ungheni și raioanele Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Ialoveni, Nisporeni, Telenești, Șoldănești și Rezina. CRD Centru are 52 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al Regiunii de dezvoltare Centru. Membrii CRD Centru își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.