Prima   -  Noutăți - Strășeni – cel mai transparent consiliu raional din țară. Ce locuri au ocupat celelalte raioane din Regiunea de Dezvoltare Centru?

Strășeni – cel mai transparent consiliu raional din țară. Ce locuri au ocupat celelalte raioane din Regiunea de Dezvoltare Centru?

   
20.10.2017   978 Accesări  

Consiliile Raionale Strășeni, Fălești și Soroca sînt cele mai transparente APL-uri de nivel II din Republica MoldovaAceste date se conțin într-un clasament elaborat de IDIS „Viitorul” care a fost prezentat pe 19 octombrie în cadrul unei conferințe publice.

Cele 32 de consilii raionale au fost evaluate în baza următoarelor nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile raionale. Punctajul maxim pentru administrația unei raion constituie 100 de puncte.

Iată un clasament de transparență al Consiliilor Raionale din Regiunea de Dezvoltare Centru:

Nr.*

RAIONUL

PUNCTAJ

CLASA

1

STRĂȘENI

59,3

B-

7

CRIULENI

42,0

C-

9

UNGHENI

41,5

C-

10

CĂLĂRAȘI

40,2

C-

18

ORHEI

33,5

D

20

DUBĂSARI

33,0

D

21

NISPORENI

33,0

D

23

REZINA

29,5

D-

24

TELENEȘTI

23,5

E+

25

ANENII NOI

22,3

E+

26

HÂNCEȘTI

21,5

E+

27

ȘOLDĂNEȘTI

20,5

E+

28

IALOVENI

16,5

E

  *poziția în clasamentul național (32 raioane)

 Potrivit clasamentului, mai mult de jumătate din consilii raionale (19) au pe pagina lor rubrici dedicate transparenței decizionale. Însă, patru autorități din 19 nu au completate aceste rubrici și nu includ toate informațiile cerute de lege. Nu întotdeauna administrația este deschisă față de cetățeni: doar nouă administrații raionale anunță cetățenii despre desfăşurarea şedinţelor publice. De asemenea, în anul 2016, 10 autorități publice raionale nu au adus la cunoștința publicului proiectele de decizii. Cele mai bune exemple de respectare a accesului la informație sînt autoritățile publice raionale din Strășeni, Ștefan Vodă și Sîngerei, care au acumulat la acest criteriu 15 puncte din 16 maxim posibile.

În ceea ce privește achizițiile publice, majoritatea autorităților publică anunțurile de participare la achizițiile publice, nu însă și planurile de achiziții. Ce ține de transparența bugetară, pe de o parte, 23 de autorități locale au publicat pe web bugetul pe anul 2017, iar 20 de consilii raionale au plasat pe web raporturile de executare a bugetului pentru anul 2016. Pe de altă parte însă, doar consiliile raionale din Strășeni, Ștefan Vodă și Căușeni au utilizat pagina web pentru a supune consultărilor publice și a anunța cetățenii despre proiectul de buget pentru anul curent. De asemenea, doar 11 autorități publice raionale publică pe web datele, în mare parte incomplete, privind programele şi proiectele, ale căror beneficiari sau executanţi sînt. Din păcate, nici pe una din paginile web ale consiliilor raionale nu este făcută publică lista întreprinderilor municipale.