Prima   -  Noutăți - Specialiști din Regiunea de Dezvoltare Centru și experți DFID s-au întrunit în a doua ședință pentru elaborarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de sprijin a afacerilor

Specialiști din Regiunea de Dezvoltare Centru și experți DFID s-au întrunit în a doua ședință pentru elaborarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de sprijin a afacerilor

   
13.06.2018   533 Accesări  

La 12 iunie, Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a găzduit a doua ședință a grupului de lucru pentru elaborarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de sprijin a afacerilor (ISA) din Regiunea de Dezvoltare Centru. Grupul de lucru include reprezentanţi ai consiliilor raionale şi ai structurilor de sprijin a afacerilor din regiune (incubatoare de afaceri, parcuri industriale şi ZEL Ungheni-Business).

La întrunirea organizată de experţi ai Oxford Policy Management (OMP) a luat parte Martin Rimmer, director de Proiect, finanţat de Fondul de Bună Guvernare (Good Governance Fund) a Guvernului Marii Britanii, reprezentantul Departamentului de Relaţii Internaţionale.

Vadim Iațchevici, expert OPM, a făcut o totalizare a activități întreprinse ca rezultat al discuțiilor de la prima şedinţă a grupului de lucru și a prezentat trei propuneri de proiecte elaborate, printre care: Centrul de suport în afaceri creative de tip „Creativ Hub”; Soluţii Inovative regionale pentru creşterea economică; precum și Înfiinţarea Centrului de transfer tehnologic în biotehnologii (BIO-TTC) în cadrul Colegiului Agroindustrial de la Ungheni. Alte trei propuneri de proiecte ISA se află în proces de elaborare, a mai specificat expertul. 

Marina Preteca-Neaga, şefa Serviciului relații internaționale și atragerea investițiilor din cadrul ADR Centru, a menționat importanța asistenței experților în perioada când sunt anunțate mai multe apeluri de proiecte cu prioritațile în domeniul economic, iar capacitățile actorilor regionali sunt reduse. Proiectele s-au elaborat într-o perioadă scurtă de timp și au fost orientate pe condițiile concrete ale apelurilor de propuneri de proiecte. În acelaş timp, Marina Preteca-Neaga s-a referit şi la procesul de atragere a surselor de finanțare externă, oportunitățile existente la nivel internațional, împortanța parteneriatelor și lecții învățate din domeniu.

Experta OMP, Despina Pascal, i-a îndemnat pe membrii grupului de lucru să dezvolte idei de proiecte în concepte viabile. Totodată a oferit exemple de proiecte bine elaborate, care cuprind justificarea, stabilirea obiectivelor, indicatorii de monitorizare, bugetul şi identificarea partenerilor.

Agenția de Dezvoltare Regională Centru beneficiază de asistența experților în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților de implementare a Programului Regional Sectorial (PRS) pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Sprijin în Afaceri (ISA)”, pentru elaborarea unui portofoliu de proiecte investiționale. Acțiunea este finanțată de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare prin intermediul DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și implementate de Oxford Policy Management și Pricewaterhousecoupers.