Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea infrastructurii de sprijin a afacerilor – ADR Centru a participat la atelierul de instruire organizat de partenerii de la DFID

Dezvoltarea infrastructurii de sprijin a afacerilor – ADR Centru a participat la atelierul de instruire organizat de partenerii de la DFID

   
08.10.2018   40179 Accesări  

Colaboratori ai ADR Centru, împreună cu membrii grupului de lucru regional sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin a afacerilor, au participat la atelierul de instruire nr. 2 cu tematica „Dezvoltarea infrastructurilor de sprijin în afaceri”, organizat de către partenerii de la DFID. Evenimentul s-a desfășurat pe 4-5 octombrie a.c. și a avut drept scop instruirea participanților în vederea elaborării conceptelor de proiecte ce țin de infrastructura în afaceri și corespunderea lor cu dezvoltarea națională și regională.

Experții Oxford Policy Management (OPM) au informat audiența ce trebuie să conțină un proiect de succes, care sunt etapele de elaborare ale lui, obiectivele pe termen scurt și lung și cum poate fi structurat bugetul, precum și sursele de finanțare existente în acest domeniu. Pe parcursul discuțiilor, Stela Corobcean, Alla Levitskaia, Angela Cașcaval, experte ale OPM, au prezentat informațiile despre identificarea și atragerea partenerilor în cadrul unui proiect, organizarea interacțiunii dintre aceștia și elaborarea matricei părților interesate.

Despina Pascal i-a îndemnat pe membrii grupului de lucru să dezvolte idei de proiect în concepte viabile. Totodată a oferit exemple de proiecte bine elaborate, care cuprind justificarea, stabilirea obiectivelor, indicatorii de monitorizare, bugetul şi identificarea partenerilor.

O prezentare deosebit de relevantă a avut-o expertul Paul Smith, expert DFID, evaluator în cadrul proiectelor finanțate de UE, care i-a inițiat pe cei prezenți în aspectele cheie ce țin de evaluarea proiectelor. „Acordarea unui grant organizației este un risc. Vrem să ne reasigurăm că sînteți organizația potrivită pentru a primi un grant. Ce vrem noi, evaluatorii, să vedem variază în funcție de aplicant și de accentul schemei. Grantul finanțează o acțiune, dar gîndiți-vă de ce aveți nevoie de asta acum? Cum se încadrează aceasta în parcursul organizației dvs.?”, a explicat dl Smith, care a răspuns și diverselor întrebări practice din partea participanților.

Lucrul în grup s-a desfășurat pe cele 3 regiuni – ADR Centru, ADR Sud și Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia - beneficiare ale proiectului DFID și s-a axat pe alegerea a cîte unui concept de proiect și dezvoltarea sa pe direcțiile dezvoltate de vorbitorii atelierului de instruire. Regiunea de Dezvoltare Centru a lucrat la un proiect în domeniul agricol (sectorul pomușoarelor). Reprezentanți din raioanele RDC, alături de specialiștii ADR Centru au conlucrat pe marginea unor activități precum identificarea și analiza părților interesate (stakeholderi), integrarea aspectelor orizontale (aspecte de mediu, sociale, de sex) în proiect etc.

Viorel Leahu, expert în cadrul proiectului „Agricultura Performantă în Moldova” (USAID), a relatat în detalii despre oportunitățile de finanțare de care pot beneficia APL-urile din regiunile țării.

ADR Centru, în contextul aprobării Programului Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin a afacerilor, benefificiază de asistenţa partenerilor de la Department for International Development (DFIT) – Agenţie Guvernamentală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în vederea elaborării de proiecte posibile şi dezvoltarea lor pînă la nivel de concepte de proiecte viabile (eligibile pentru finanţare).