Prima   -  Noutăți - Specialiștii ADR Centru vor fi instruiți să aplice tehnologia GIS pentru planificarea intervențiilor în regiunea de dezvoltare

Specialiștii ADR Centru vor fi instruiți să aplice tehnologia GIS pentru planificarea intervențiilor în regiunea de dezvoltare

   
02.11.2018   1094 Accesări  

Pe 1 noiembrie, în incinta ADR Centru a avut loc o ședință de lucru cu echipa de implementare a proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)”, finanțat de Agenția de Cooperare pentru dezvoltare internațională a Republicii Cehe. Implementarea proiectului va fi realizată de către agenția cehă GEOtest în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Scopul proiectului constă în utilizarea activă a tehnologiei GIS și folosirea datelor spațiale pentru planificarea intervențiilor în regiuni. Respectiv, pînă la finele anului 2020, se propune implementarea a cinci proiecte cu folosirea metodologiei noi, unde vor fi antrenați atît reprezentanți ai MADRM, ai Agențiilor de Dezvoltare, cît și reprezentanți ai autorităților publice locale.

“Sperăm ca, la finele implementării proiectului, ADR Centru să vină cu metode noi de organizare a informației gestionate, planificare a investițiilor fizice în regiune și cartografiere. Ne dorim ca acele analize pe care le ofera sistemele moderne de baze de date să le realizăm cu forțele proprii, iar informația disponibilă să o diseminăm cît mai accesibil populației prin intermediul așa numitelor hărți tematice” a menționat Ala Bragoi, șefa Secției Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Centru.

Jan Oprchal, managerul proiectului, șeful departamentului Managementul Apelor din cadrul organizației GEOtest și-a exprimat deschiderea pentru colaborare eficientă pe parcursul implementării proiectului, dar și pentru posibilitatea de adaptare a unor componente ale proiectului la necesitățile concrete ale Regiunii de Dezvoltare Centru, cît și a specialiștilor implicați.

Pe parcursul anilor 2019-2021, regiunea va beneficia de asistență tehnică și consultativă din partea Agenției cehe GEOtest, iar specialiștii motivați să asimileze noua tehnologie vor fi ghidați în utilizarea noilor metode în elaborarea planurilor regionale, dar și prezentarea grafică a unor proiecte concrete.