Prima   -  Noutăți - Ședință de lucru cu reprezentanții localităților beneficiare în cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală"

Ședință de lucru cu reprezentanții localităților beneficiare în cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală"

   
29.01.2020   386 Accesări  

Recent, la sediul ADR Centru, a fost organizată o întrunire de lucru la care au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Consiliului raional Strășeni, Consiliului raional Călărași, dar și Primarii localităților din raioanele Strășeni și Călărași care urmează să beneficieze de suport în cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală".

În cadrul acestei ședințe, cei prezenți, au discutat despre situația cu privire la sistemele de aprovizionare cu apă în localitățile sus menționate. Reprezentanții din teritoriu au vorbit despre numărul de conectări  existente și necesare, dar și despre sursele de apă disponibile și utilizate la moment în fiecare dintre localități.

Un alt moment prevăzut pe agenda întrunirii a vizat planificarea și aprobarea conectării localităților la magistrala Chișinău-Strășeni-Călărași. Aici, reprezentanții agenției au solicitat autorităților publice beneficiare să se expună vizavi de posibilitatea cofinanțării lucrărilor de renovare/extindere și conectare a localității pe care o reprezintă la noua sursă de apă potabilă.

Prezent la ședința de lucru, Dorin Andros, Secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a declarat că acesta este un proiect de anvergură pentru Republica Moldova și fiecare parte implicată trebuie să-și repecte angajamentele astfel încât proiectul să fie realizat cu succes. Oficialul a mai solicitat celor prezenți să reacționeze promt la toate solicitările partenerilor finanțatori pentru a nu tergiversa realizarea activităților planificate.

În urma ședinței primarii localităților invitate vor prezenta o notă cu privire la situația rețelelor interne de aprovizionare cu apă, numărul de gospodării, sursele de apă existente cît și potențialii consumatori de apă potabilă. Deasemenea  în cadrul consiliilor locale va fi aprobată decizia cu privire la conectarea obligatorie la magistrala Chișinău-Strășeni -Călărași drepta sursă principală de apă. Aceste informații vor contribui la elaborarea strategiei de conectare adițională  a 30 000 locuitori la noul apeduct, angajamentul principal al RM în cadrul acestui proiect.

Amimtim că proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului  constituie circa 16,5 milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 1,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Ecologic Național.

Proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, cît și a altor localități identificate.