Prima   -  Noutăți - Echipa de monitorizare și evaluare a ADR Centru a demarat procesul de evaluare a impactului unui șir de proiecte regionale

Echipa de monitorizare și evaluare a ADR Centru a demarat procesul de evaluare a impactului unui șir de proiecte regionale

   
15.08.2020   704 Accesări  

În Regiunea Centru a fost inițiat procesul de evaluare a impactului mai multor proiecte de Dezvoltare Regională din I Apel de Propuneri de Proiecte (2011-2013), care au fost finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Astfel, la data de 12 și 13 august curent, o echipă formată din specialiști ai ADR Centru au efectuat vizite de documentare în localitățile unde au fost realizate investițiile.

Prima vizită s-a desfășurat la primăria Telenești, acolo unde a fost organizată o ședință care a întrunit reprezentanții Autoriților Publice Locale, dar și reprezentanții Întreprinderilor municipale de salubrizare, apă și canalizare a orașului Telenești. Aici, au fost purtate discuții despre situația cu privire la 2 proiecte regionale realizate în perioada de referință. Este vorba despre proiectele „Managementul deșeurilor menajere în localitățile Telenești și Sîngerei" și „Dezvoltarea sistemului public de canalizare și epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar Teleneşti (AAC)", unde autoritățile responsabile au comunicat cum are loc procesul de gestionare a bunurilor obținute în urma implementării proiectelor, ce măsuri se întreprind pentru asigurarea durabilității, dar și despre impactul acestor investiții asupra calității vieții beneficiarilor finali.

De asemnea, au fost efectuate vizite de monitorizare la platformele de colectare a deșeurilor,  la poligonul de depozitare a DMS  din cadrul proiectului „Managementul deșeurilor menajere în localitățile Telenești și Sîngerei". Aici, reprezentanții Întreprinderii Municipale au menționat că este foarte dificil să întreții bunurile primite în cadrul proiectului, dar sunt depuse eforturi considerabile în vederea creșterii calității serviciilor pe care le prestează.

În cadrul celui de-al doilea proiect monitorizat, și anume „Dezvoltarea sistemului public de canalizare si epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar Teleneşti (AAC)" a fost întreprinsă o vizită la stația de epurare biologică cu capacitatea de 700 m3/zi, construită  în cadrul proiectului regional sus menționat.  

Tot aici, au fost construiți 18 km de rețea de canalizare; 4 stații de pompare a apelor uzate; și efectuate 1 617 conexiuni la sistemul de canalizare.

Echipa de monitorizare și-a continuat activitatea prin vizitarea mai multor localitați pentru a vedea cum sunt gestionate bunurile (platforme de precolectare a deșeurilor, urne stradale, containere) transmise în cadrul proiectului regional"Crearea sistemelor de management integrat a deșeurilor menajere pentru opt localități" aplicat de primăria Cotiujenii Mari, Șoldănești.

În urma realizării acestui proiect a fost creat un sistem de salubrizare intercomunitar funcțional în 8 sate din partea de vest a raionului Șoldănești. Astfel, aici au fost construite 100 de platforme și instalate 400 de containere pentru gunoi menajer, de asemenea, au fost instalate 100 de urne mici în locurile publice, dar și procurate  2 mașini de evacuare a gunoiului: un tractor cu remorcă și un excavator. Platformele au fost instalate în toate localitățile beneficiare.

Proiecte supuse evaluării de către echipa de monitorizare și evaluare a ADR Centru sunt:

1 „Asigurarea dezvoltării locale durabile şi prevenirea poluării resurselor naturale prin reconstrucţia staţiei de epurare a apelor reziduale, reconstrucţia şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, or. Călărași"

2. „Dezvoltarea social economică a satului Bujor prin renovarea drumului L571 R33-Bujor-Mireşti (km 0+00-km3+200)"

3. „Construcția platformelor pentru depozitarea deșeurilor solide/managementul deșeurilor solide"

4. „Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea, crearea poligoanelor"

5„Construcţia capitală a porțiunii de drum de 12 km pentru 7 localităţi din regiunea Centru - acces direct la magistrala  naţională"

6 „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă"

7 "Renovarea palatului de cultură din Ungheni"

8. "Managementul deșeurilor menajere în localitățile Telenești și Sîngerei",

9. "Crearea sistemelor de management integrat a deșeurilor menajere pentru opt localități"

10. "Dezvoltarea sistemului public de canalizare si epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar Teleneşti (AAC) ".

Scopul principal al acestui exercițiu de evaluare a impactului este aprecierea eficienței, eficacității, impactului, durabilității și relevanței proiectelor în contextul atingerii obiectivelor și a rezultatelor scontate stabilite.

După finlizarea vizitelor în teren, echipa de evaluare va elabora rapoarte de monitorizare și evaluare a impactului și durabilității fiecărui proiect, care va conține concluzii și recomandări de care se va ține cont în procesul de implementare a unor proiecte regionale similare.