Prima   -  Noutăți - Vizită de monitorizare și evaluare a impactului proiectului „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”

Vizită de monitorizare și evaluare a impactului proiectului „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”

   
19.08.2020   753 Accesări  

Echipa de monitorizare din cadrul ADR Centru a continuat astăzi, 19 august, procesul de evaluare, cu proiectul „Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă" implementat în orașul Hîncești.

Activitățile realizate în cadrul proiectului au avut drept scop reducerea impactului negativ asupra mediului ambiant prin dezvoltarea infrastructurii și a sistemului de management integrat al deșeurilor solide menajere în orașul Hîncești, regionalizarea serviciului de salubrizare în zona adiacentă a orașului, precum și conștientizarea și educarea ecologică a cetățenilor din localitățile partenere. Acest proiect se încadrează în prevederile primei Strategii de dezvoltare regională Centru, aprobată prin decizia Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru nr. 04/02 din 23.03.2010: Prioritatea 3 „Îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice", Măsura 3.2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea şi crearea poligoanelor moderne de stocare a deşeurilor nereciclabile".

Totodată, proiectul se încadrează în prevederile Strategiei de dezvoltare socio-economică a or. Hînceşti pentru perioada 2005-2015 şi în Programul acţiunilor de mediu în or. Hînceşti pentru anii 2005-2015.

Durabilitatea financiară a rezultatelor este asigurată de către Întreprinderea Municipală "Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare", care în cadrul proiectului, a fost completată cu personal calificat şi dotată tehnic pentru a oferi servicii calitative de salubrizare.

În cadrul ședinței de evaluare a impactului proiectului cu reprezentanții Întreprinderii, dar și reprezentanții APL, s-a pus în discuție  procesul de gestionare a serviciului de salubrizare, mentenanța și modalitatea de susținere financiară a proiectului. De asemenea, s-a discutat despre capacitatea de operare și de întreținere a investiției, modalitatea de contractare a populației, regionalizarea serviciilor în localitățile partenere din proiect, dar și despre lacunele din domeniul legislativ , care ar obliga toți locuitorii să se acordeze la serviciile de salubrizare.

Echipa de monitorizare și evaluare a vizitat platformele din oraș, parcul auto a Întreprinderii „ARA", utilajul și echipamentul procurat și pus în funcțiune. În urma evaluării situației, echipa ADR Centru a constatat că bunurile obținute în rezultatul implementării proiectului sunt gestionate eficient.

Problema invocată de Întreprinderea municipală ține de gestionarea poligonului de depozitare a DMS care se află într-o stare nesatisfăcătoare. Autoritățile nu au identificat o soluție în acest sens, dar nici nu dispun de surse financiare pentru întreținerea acestuia.

Prin crearea sistemului integrat de management al deșeurilor, autoritățile crează premize pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și sănătate ale populației, protejând mediul ambiant de poluare și degradare.

Proiectul cere continuitate si extindere, pentru aceasta, beneficiarii au fost încurajati sa aplice cu noi proiecte la noul apel de propuneri de proiect inițiat de MADRM, dar si la alte fonduri disponibile pentru a dezvolta si gestiona rațional sistemul de management integrat al deșeurilor.