Prima   -  Noutăți - Consiliul de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale s-a reunit în ședință

Consiliul de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale s-a reunit în ședință

   
09.09.2020   719 Accesări   MADRM

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a o organizat pe 8 septembrie curent, ședința Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale. Evenimentul a avut loc în format on-line și a reunit reprezentanții MADRM, ai instituțiilor partenere de dezvoltare externă și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională.

Ministrul Ion PERJU a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat pe parcursul mai multor ani, pentru disponibilitatea de a coopera în continuare și a susține dezvoltarea regională echilibrată în țara noastră.

„Sunt onorat și Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre și am reușit să ne revedem la ședința Consiliului de asistență externă în domeniul dezvoltării regionale. Grație suportului tehnic și financiar acordat de instituțiile pe care le reprezentați reușim să implementăm zeci de proiecte necesare pentru cetățeni, în domenii strategice pentru țara noastră, precum: îmbunătățirea serviciilor publice locale, aprovizionare cu apă și canalizare, eficiență energetică, revitalizare urbană etc. În același timp, prin politicile inițiate și promovate de MADRM ne dorim să impulsionăm dezvoltarea regională în Republica Moldova, printr-o nouă abordare integrată, racordată la standartele UE, și anume creșterea competitivității și dezvoltării durabile a fiecărei regiuni, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor. Aceste aspecte sunt conforme noului concept al dezvoltării regionale în Republica Moldova", a menționat ministrul în deschiderea ședinței.

Conform agendei, pe parcurs, s-a discutat despre noul Concept al politicii de dezvoltare regională în țara noastră, au fost prezentate modificările Legii privind dezvoltarea  regională, s-a vorbit despre particularitățile organizării noului Concurs de propuneri de proiecte, precum și a fost prezentată informația privind startul unui nou proces de planificare și programare (elaborarea SNDR și POR). De asemenea, s-a vorbit despre Programul de Dezvoltare urbană și Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova, inclusiv activitățile de revitalizare urbană realizate.

„Recent, am dat start noului concurs de proiecte pentru aplicare spre finanțare din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, cu un buget estimat pentru următorii 3 ani de circa 660 mil. lei, care ne va permite să continuăm realizarea angajamentelor față de cetățeni, precum și să avem noi oportunități de a răspunde necesităților regiunilor de dezvoltare. Vă mulțumim pentru suportul acordat și disponibilitatea de a susține în continuare dezvoltarea regională echilibrată în țara noastră. Oportunitatea de a ne întruni, inclusiv și în format on-line, reprezintă un bun prilej și exemplu elocvent ce demonstrează o cooperare benefică de-a lungul anilor și care a adus rezultate palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova", a subliniat ministrul.

Totodată, oficialii MADRM au prezentat cum derulează implementarea proiectelor de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul național de dezvoltare regională precum și din sursele financiare ale Uniunii Europene și altor parteneri de dezvoltare.

„Suntem recunoscători pentru colaborarea instituțională benefică până în prezent și sunt sigur că vom continua, iar rezultatele scontate nu vor întârzia și vor asigura un impact pozitiv în dezvoltarea socio-economică a regiunilor de dezvoltare. Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat, disponibilitatea de a fi prezenți astăzi, alături de noi și să avem mult succes", a precizat Ion PERJU.  


Date de contact:

Direcția politici de dezvoltare regională

Tel: 0 22 204-565