Prima   -  Noutăți - Consulting Engineers Salzgitter a prezentat Raportul Inițial în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”

Consulting Engineers Salzgitter a prezentat Raportul Inițial în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”

   
14.12.2020   421 Accesări  

ADR Centru în calitate de implementator al proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centralăfinanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, a organizat astăzi, 14.12.2020, o ședință online, în cadrul căreia, compania de consultanță Consulting Engineers Salzgitter a prezentat Raportul Inițial elaborat în cadrul proiectului.

La eveniment au participat reprezentanți ai ADR Centru, MADRM, KfW, CES, Primăriei Strășeni, Primăriei Călărași, Primăriei Chișinău, Consiliului Raional Strășeni, Consiliului Raional Călărași, Apă Canal Chișinău, Apă Canal Strășeni, Apă Canal Călărași și reprezentanții Agenției Apele Moldovei.

Conform contractului de proiectare și consultanță compania contractată a avut sarcina de a elabora în primele două luni de la inițierea lucrărilor un șir de analize și actualizări ce vor stau la baza dezvoltării etapelor ulterioare ale proiectului.

Astfel, reprezentanții CES au prezentat constatările în cadrul etapei de inițiere a proiectului, unde au vorbit despre fazele opționale, prioritizarea localităților și revizuirea informațiilor și documentelor disponibile. Tot aici, a fost prezentată și situația studiilor și  investigațiilor realizate de reprezentanții companiei de consultanță de la inițierea proiectului și pînă în prezent.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, a fost discutată metodologia și programul de lucru revizuit, care au survenit în urma analizelor efectuate, dar și drept consecință a situației pandemice care a dus la reorganizarea și adaptarea noilor metodologii și condiții de muncă .

Consultanții CES au vorbit în detaliu despre procedura de achiziții, făcând referință la Standardele KfW, FIDIC și reglementările din  Republica Moldova. Un alt punct al raportului inițial a vizat analiza pieței construcțiilor din RM, dar și strategia de achiziții, unde experții au venit cu informații ample despre procesul corect de desfășurare a procedurilor de achiziții publice în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală".

Amintim că proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate  constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.