Prima   -  Noutăți - Proiectele de dezvoltare regională și locală vor fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală

Proiectele de dezvoltare regională și locală vor fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală

   
24.12.2021   677 Accesări   midr

Executivul a avizat joi, 23 decembrie 2021, proiectul de lege privind instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Noua structură va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, cu preluarea proiectelor de dezvoltare regională și locală. 

Obiectivul principal al proiectului de lege se referă la crearea unei surse de finanțare a următoarelor proiecte de investiții:

  • pentru apă și canalizare, care în prezent sunt finanțate din sursele Fondului ecologic național;
  • pentru proiecte în domeniul energetic, care sunt finanțate din sursele Fondului pentru eficiență energetică;
  • pentru alte proiecte investiționale din domeniul dezvoltării rurale, în special, proiecte de alimentare cu apă și canalizare și infrastructură locală, care sunt finanțate din sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Proiectul mai prevede și dezvoltarea unui sistem informațional automatizat de evidență, în care vor fi incluse toate proiectele finanțate din Fond.

În Bugetul pentru anul 2022, prin acest fond se vor aloca 800 mil de lei. Pentru proiecte de dezvoltare regională este destinată o suma de aproximativ 300 mil de lei, care vor fi redirecționate către:

  1. Crearea locurilor de muncă în regiunile de dezvoltare;
  2. Dezvoltarea urbană, în mod special în centrele raionale;
  3. Îmbunătățirea infrastructurii de apeducte, sisteme de canalizare etc.

Pentru proiecte de dezvoltare locală se vor aloca aproximativ 500 mil de lei, pentru următoarele tipuri de proiecte:

  1. Construcția și renovarea infrastructurii sociale - școli, grădinițe, case de cultură, terenuri de joacă pentru copii etc.
  2. Îmbunătățirea infrastructurii de apeducte, de canalizare, stații de epurare etc.
  3. Cofinanțarea proiectelor implementate cu finanțare externă.

După aprobarea legii în Parlament, Guvernul va elabora regulamentul de aplicare, iar în luna februarie 2022 vor fi anunțate apelurile de aplicare la proiecte către Administrațiile Publice Locale. Încurajăm toate primăriile să pregătească proiecte fezabile și documentația tehnică necesară pentru acestea.

De asemenea, cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de joi, 23 decembrie, și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care va reglementa modul de finanțare a proiectelor investiționale regionale și locale. În acest scop, va fi asigurată o monitorizare mai riguroasă a mijloacelor financiare din Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, astfel încât să nu se admită suprapunerea finanțării proiectelor investiționale din mai multe surse pe același proiect. 

Totodată, urmare a modificărilor operate, pentru a nu crea dificultăți în finalizarea proiectelor implementate, în prezent, din sursele Fondului Ecologic Național, Fondului pentru Eficiență Energetică și din sursele Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, se propune ca proiectele pentru care există deja angajamente de finanțare, asumate până la intrarea în vigoare a prezentei legi, să fie finalizate conform procedurilor instituite deja.

Proiectele pot fi accesate aici: