Prima   -  Noutăți - CONSULTARE PUBLICĂ! Proiectul Programului Operațional Regional Centru pentru anii 2022-2024

CONSULTARE PUBLICĂ! Proiectul Programului Operațional Regional Centru pentru anii 2022-2024

   
03.02.2022   812 Accesări  

ADR Centru inițiază consultarea publică a proiectului Programului Operațional Regional (POR) Centru 2022-2024. Astfel, în perioada 03-16 februarie a.c., orice instituție/persoană interesată poate trimite sugestiile/comentariile sale la adresa electronică sprce.adrcentru@gmail.com indicînd în titlu „POR Centru", iar în conținut indicînd exact denumirea completă a instituției/persoanei, capitolul, pagina și alineatul la care se referă propunerea, precum și propunerea/comentariul propriu-zis. Ulterior, ADR Centru va sintetiza într-un tabel de divergențe comentariile și propunerile relevante recepționate în perioada indicată.

După consultarea publică a proiectului POR Centru, documentul strategic urmează a fi expediat spre avizare către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după care documentul va fi supus aprobării în cadrul ședinței Consiliului Regional de Dezvoltare Centru.

Pe parcursul elaborării documentului, a fost asigurat un proces participativ de luare a deciziilor la nivel regional. Pe 26.02.21 a fost instituit Grupul de Lucru pentru elaborarea POR Centru, cu o componență de 28 de persoane. Din componența grupului de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM; din septembrie 2021 - Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale), administrației publice locale de nivelurile I și II, sectorul de afaceri și sectorul asociativ. Grupul de Lucru a fost implicat la toate etapele de elaborare și validare a documentului (în cadrul ședințelor online și comunicări prin intermediul poștei electronice).

*** POR Centru a fost elaborat ţinînd cont de prevederile legislaţiei naţionale în vigoare şi anume: Legea nr. 438 - XVI din 28 decembrie 2006 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova și, în particular, conform Metodologiei de elaborare, aprobare si implementare a Programelor Operaționale Regionale, aprobată de MADRM pe 12.02.2021.


Conform prevederilor legale, POR Centru pentru anii 2022-2024 este principalul document de planificare a dezvoltării echilibrate și durabile a Regiunii de Dezvoltare Centru pe un termen mediu care reflectă necesitățile, obiectivele și direcțiile de dezvoltare. Programul este structurat, în linii mari, în baza cerințelor HG 386. Documentul a fost realizat în conformitate cu prevederile metodologice elaborate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (actualmente - Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale), prin care au fost stabilite conținutul programului, cadrul de elaborare, consultare și aprobare al acestuia. Documentul se axează pe necesitățile majore ale regiunii și tinde spre valorificarea potențialului său de dezvoltare.

Prin conținutul său, prezentul document reprezintă o continuare logică a Strategiei de Dezvoltare Regională Centru pentru anii 2016-2020 și este corelat cu obiectivele strategice ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028, aprobată de Guvern pe 26.01.22.


La baza elaborării POR Centru a stat Noua Paradigmă a dezvoltării regionale, accentul fiind pus pe competitivitate regională, pe utilizarea mai bună a potențialului celor mai importante zone urbane cu impact asupra creșterii ocupării forței de muncă și stimularea dezvoltării economice.


Documentul pornește de la analiza situației existente și a tendințelor înregistrate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru pe parcursul ultimului deceniu, inclusiv: evoluția regiunii în context național, dezvoltarea centrelor urbane, dezvoltarea interacțiunii urban-rural, analiza diferențelor de dezvoltare intra-regionale, oportunitățile de relansare a regiunii prin identificarea și dezvoltarea activităților economice de creare a valorii adăugate.