Prima   -  Noutăți - Vizită de monitorizare a proiectului „Deschiderea traseului turistic (Vama veche Lăpușna) prin restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric, Conacul “Manuc-Bey” din or. Hincești, Locația getodacică din s. Stolniceni„

Vizită de monitorizare a proiectului „Deschiderea traseului turistic (Vama veche Lăpușna) prin restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric, Conacul “Manuc-Bey” din or. Hincești, Locația getodacică din s. Stolniceni„

   
25.02.2022   201 Accesări  

În conformitate cu Planul de activitate,  la data de 25.02.2022,  specialiștii   secției Evaluare și Monitorizare din cadrul ADR Centru,  au efectuat o vizită de monitorizare post-implementare la proiectul de dezvoltare "Deschiderea traseului turistic (Vama veche Lăpușna) prin restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric, Conacul "Manuc-Bey" din or. Hincești, Locația getodacică din s. Stolniceni.

Obiectivul  general al proiectului: Îmbunătățirea situației  economice și sociale  prin creșterea contribuției sectorului de turism la economia regională.

In cadrul întâlnirii au fost prezenți dna Elena Nichifor, șef secție  Economie în cadrul Consiliului raional Hîncești,  reprezentanți ai secției Construcții, CR Hîncești și reprezentanții IP centrul raional de cultură "Conacul Manuc Bey".  Proiectul a fost implementat din sursele FNDR în anii 2013-2018. Suma valorificată din FNDR: 12 160 445,56 lei. Ca urmare a procedurii de receție finală a obiectului, valoarea costurilor investiționale din  mijloacele FNDR au  fost transmise   la balanța Consiliului raional  Hîncești.  Prin decizia CR Hîncești a fost constituită  Instituția Publică Centrul raional de cultură "Conacul Manuc Bey", care actualmente gestionează  complexul istorico-arhitectural.

Pentru a evalua impactul proiectului a fost urmărit progresul acțiunilor și rezultatelor acestora, cît și asigurarea durabilității  proiectului și  asigurarea mentenanței  bunurilor.  In acelaș timp a fost efectuată o inspectie a produselor oferite în cadrul proiectului.  Ca indicatori de produs și rezultat în cadrul proiectului finanțat din FNDR a  fost reconstrucția a două obiective din complexul Manuc Bey: Casa Contesei Dolgorukii și Casa Vechilului, restaurarea unei treceri subterane spre conac,  cît și  dezvoltarea  și valorificarea potențialului turistic  din regiune, inclusiv prin  creșterea gradului de conștientizare asupra importanței  acestor obiective.

Proiectul susmenționat face parte  dintr-un complex de restaurare integrală a Complexului Manuc Bey cu o valoare totală de aproximativ 200 mln. lei. In realizarea acestui proiect au fost atrase și alte surse  de  finanțare externe  de la diferiți donatori.