Prima   -  Noutăți - Potențialii aplicanți la Concursul de propuneri de proiecte desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European" continuă informarea și instruirea în cadrul sesiunilor desfășurate de ADR Centru

Potențialii aplicanți la Concursul de propuneri de proiecte desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European" continuă informarea și instruirea în cadrul sesiunilor desfășurate de ADR Centru

   
29.03.2022   238 Accesări  

Astăzi, la Ialoveni, s-a desfășurat o nouă sesiune de informare și instruire pentru potențialii aplicanți la Concursul de propuneri de proiecte desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European".

Evenimentul a adunat aproximativ 80 de participanți, preponderant reprezentanți ai primăriilor din raioanele Ialoveni, Hîncești și Strășeni, care s-au dovedit a fi foarte interesați de noul Apel și de posibilitatea de accesare a FNDRL.

În debutul evenimentului, Pavel Trofin, director ADR Centru, a mulțumit primarilor pentru interesul sporit cu care răspund la solicitările noastre de întruniri, dar și pentru inițiativa de a participa în cadrul Concursului de propuneri de proiecte desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European".

În cadrul acestei întruniri, reprezentanții ADR Centru au oferit informații cu privire la modalitatea și condițiile de aplicare la Concursul de propuneri de proiecte desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European". Aici, primarii au fost atenționați că domeniile de intervenție eligibile prevăd construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. Totodată, pot fi depuse propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică a clădirilor publice.

Tot aici, echipa ADR Centru a răspuns în cadrul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri, unde au fost clarificate mai multe aspecte cu privire la Condițiile de participare la apel și completarea propriu-zisă a dosarelor. Totodată, reprezentanții din teritoriu au fost îndemnați să apeleze specialiștii agenției pe toată durata de pregătire a dosarelor pentru a depune dosare complete și competitive în cadrul prezentului Concurs.

Reamintim că, Autoritățile publice locale de nivelul I vor depune personal Dosarele cu cererile de finanțare, însoțite de documentele-suport, în perioada 22 martie - 20 aprilie a.c, ora 17.00, la sediul ADR Centru (Alexandru cel Bun, 33, orașul Ialoveni).

Reprezentanții Autorităților locale au mai fost informați că, în același timp, pot fi depuse dosarele cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen limită).

Astfel, pentru anul 2022, circa 770 milioane de lei au fost alocate pentru dezvoltarea regională și locală. Iar o bună parte din acești bani - 470 de milioane lei, sunt orientați pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea școlilor și grădinițelor, a caselor de cultură, terenurilor de joacă pentru copii, a sălilor sportive, dar și pentru măsuri de eficientizare energetică a clădirilor publice.

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării sunt descrise în Ghidul de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală și Regulamentul privind gestionarea mijloacelor financiare ale Fondului național pentru dezvoltare regională și locală , care poate fi accesate aici: https://satuleuropean.gov.md/.

Detalii despre organizarea sesiunilor de informare și de instruire pentru reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I din Regiunea de Dezvoltare Centru pot fi accesate AICI.