Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea orașelor-poli de creștere. Experință și bune practici preluate din România.

Dezvoltarea orașelor-poli de creștere. Experință și bune practici preluate din România.

   
22.07.2022   557 Accesări  

Un grup format din reprezentanți ai orașelor Ungheni, Orhei, Edineț, Soroca, Cahul, Comrat, precum și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională, au participat în această săptămână la o vizită de studiu în România. Scopul acestei vizite a fost schimbul de experiențe și lecții de învățat pentru creșterea capacității administrative și pregătirea proiectelor europene având în vedere statutul de stat candidat la UE. Pentru a facilita implementarea noilor politici de dezvoltare regională și locală, Solidarity Fund PL în Moldova împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale organizează un program de instruiri în vederea consolidării capacităților la nivel local, regional și central.

Prima ședință a avut loc în cadrul Primăria municipiului Brașov, unde au fost abordate subiecte comune, ce țin de dezvoltarea strategiilor naționale, regionale, județene și locale, precum și relațiile funcționale între instituțiile care coordonează și implementează aceste documente de politici publice. De asemenea, a avut loc o vizită pe teren la sediul RATBV SA (Rețeaua Auto de Transport Brașov), unde s-a discutat despre facilitățile transportului electric și posibilitatea de a prelua această experiență în orașele noastre.

În zilele următoare, grupul de participanți au vizitat comuna Ciugud și municipiul Blaj, două exemple de localități moderne. Alături de Gheorghe Damian, primarul comunei Ciudug - Primăria comunei Ciugud, a fost prezentat conceptul de SmartVillage, proiect rezultat datorită investițiilor locale atrase. În municipiul Blaj, echipa din cadrul primăriei împreună cu primarul Gheorghe Valentin Rotar -  Primăria Municipiului Balj, au prezentat proiectele locale de investiții și au organizat o vizită la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, Palatul Cultural și Câmpia Libertății. Cel din urmă municipiu vizitat pentru bune experiențe în atragere de fonduri și dezvoltare urbană a fost Sibiu. Aici echipa locală a împărtășit bune practici pentru dezvoltarea unui smart city.

Mulțumim primăriilor și ADR Centru - România pentru colaborare, implicare în organizarea acestor vizite și pentru deschidere în a împărtăși experiențe unice ce pot deveni în viitor proiecte viabile pentru orașele din Republica Moldova.

Această activitate este implementată în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Orașelor-Poli de creștere 2021-2027, cu susținerea Proiectului ”Suport pentru orașele-poli de creștere”, implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul financiar Polish aid.