Prima   -  Noutăți - Atelier de lucru privind procedurile de finalizare a proiectelor de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană

Atelier de lucru privind procedurile de finalizare a proiectelor de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană

   
16.11.2022   554 Accesări  

Directorul ADR Centru, Pavel TROFIN, însoțit de Șefii secțiilor din cadrul agenției, participă în perioada 16-17 noiembrie curent la un atelier de lucru privind procedurile de finalizare a proiectelor de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană, organizat de Agenția de Cooperare internațională a Germaniei(GIZ Moldova), în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Atelierul de lucru se desfășoară în incinta Complexul turistic "Codru" s. Burcuta, Orhei și întrunește reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și a Agențiilor de Dezvoltare Regională din toată țara.

Pe parcursul celor două zile de lucru, participanții la atelier își propun să discute cu privire la îndeplinirea indicatorilor de rezultat ai Acțiunii UE privind construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și eficiența energetică în clădirile publice.

Totodată, vor fi abordate dificultățile întâmpinate în implementarea proiectelor de infrastructură și în finalizarea lucrărilor de construcție, unde se va face referire la competențe și responsabilități, dar și la necesitățile de intervenție. Aici, reprezentanții instituțiilor implicate în realizarea proiectelor vizate, vor trece în reviztă procedura de recepție a lucrărilor de construcții executate, managementul riscurilor pentru finalizarea măsurilor de infrastructură și măsurile de atenuare, dar și planurile de sustenabilitate ale investițiilor realizate pe cele două dimensiuni de eficientizare energetică și asigurare a accesului la servicii de apă și de canalizare.

În cea de-a doua zi, organizatorii atelierului își propun discutarea procedurilor de transmitere și înregistrare a costurilor de investiții. Aici, cei prezenți vor fi instruiți cu privire la măsuri care vizează fiecare dintre părțile implicate, documente privind dovada transmiterii, dar și procedurile de raportare finală și de închidere a proiectelor. Totodată, se va vorbi și despre particularitățile de comunicare și vizibilitate a proiectelor, cu referire la organizarea evenimentor de inaugurare, provocările și lecțiile învățate din experințele de până acum.

De menționat că în prezent, în Regiunea Centru, cu suportul financiar al Uniunii Europeane, prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), ADR Centru implementează 4 proiecte care prevăd sporirea eficienței energetice a clădirilor publice și 2 proiecte de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare.  Acestea sunt realizate în cadrul proiectului de țară „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice", bugetul căruia este de 39.8 milioane euro.